A nyugati tehenek teje és a cukorbetegség

2011. 08. 31.
Szerző: Szimpatika
A nyugati világban az A1 béta-kazeines tehenek szaporodtak el, míg Ázsiában az A2-es típusúak. Erre a következtetésre egy érdekes megfigyelés útján jutottak a tudósok. Megfigyelték, hogy a Szamoán élő gyerekekhez képest az Új-Zélandon élő szamoai gyerekek közt tízszer gyakoribb az I-es típusú cukorbetegség. Kutatni kezdték, hogy miért.
A magyarázatot a tejben találták, a tejnek egyik fehérjéjében, a béta-kazeinben. Kétféle béta-kazein van, az A1 és az A2. A két béta-kazein egyaránt 209 aminosavból áll, azonban a két fehérje a 67. aminosavban különbözik.


A nyugati világban az A1 béta-kazeines tehenek szaporodtak el, míg Ázsiában az A2-es típusúak. Az A1 béta-kazeinből az emésztés során egy beta-casomorphin-7 (BCM7) keletkezik, amely egy ópiát. Az ópiátok közé tartozik a morfium, az ópium, a heroin. Mivel a diabéteszt autoimmun betegségnek tekintjük, a BCM7 a „tettes”. Meglepő módon az alacsony glikémiás indexű és telítettségű tej és tejtermékek jelentős mennyiségű inzulintermelésre késztetik a szervezetet. Más ételekkel fogyasztva a tej még jobban növeli az inzulinválaszt. A tejben a tejsavó tartalmazza a nagy inzulinválaszt kiváltó fehérjét. Mivel a tejsavót a sajtgyártásban nem használják, ezért a sajt ebből a szempontból veszélytelen, viszont az összes többi tejtermék, mint a túró, joghurt, tejföl hozzájárul a hiperinzulinizmus kialakulásához.

Van még egy molekula a tehéntejben, ami veszélyforrás ránk nézve. Ez az inzulinszerű növekedési hormon (IGF). Mivel az IGF jó része nem emésztődik meg, hanem átjut a bélfalon, a tej és tejtermékek rendszeres fogyasztása felnőttekben 10-20%-kal, gyermekekben 20-30%-kal megemeli az IGF-szintet. Az IGF serkenti a sejtek osztódását és növekedését, így igazoltan fokozza a tumorok növekedését.

Felmerülhet a kérdés, ha ennyi betegséget okoznak a tejtermékek, akkor miért nem pusztultak ki azok a népcsoportok, amelyek sok tejet fogyasztottak? Ifjúkorban mikor a szaporodási ciklusban vannak az emberek, akkor még ezek a betegségek nem végzetesek.
Napjainkban, hogy az emberek hosszabb életkort élnek meg, most jelentkeznek ezek a problémák nagyobb számban, az életkorunk utolsó szakaszát keserítve meg.

Forrás Dr. Hummel Zoltán a Prímbiotikum felfedezője

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!