Magas nőknél nagyobb a mellrák esélye

2011. 08. 18.
Szerző: Szimpatika
A magasabb termetnél gyakrabban alakul ki mellrák, bőrrák, leukémia és rosszindulatú melanóma, mint azt korábban gondolták – erre a következtetésre jutott az a felmérés, amit a Lancet Oncology rákkutató központ végzett 97 ezer nő bevonásával.

Az alacsonyabb termetű nőknél 100 ezerből évente 750 esetben jelentkezik daganatos betegség, az átlagos magasságúaknál már 850-re ugrik az esetszám, a 175 centiméternél nagyobbra nőtt hölgyeknél viszont már eléri az egy százalékot a daganatos megbetegedéssel küzdők aránya.

Az Oxfordi Egyetem rákot kutató intézetének igazgatója, Dr. Jane Green arra az eredményre jutott, hogy a mellrák kockázata 10 centiméterenként mintegy 17 százalékkal nő. Az összefüggés pontos oka még nem tisztázott, viszont a vizsgálatdömping azt is kiderítette, hogy a magas személyeknél ritkább a szívbetegség.  Dr. Green kutatócsoportja szerint a jelenségnek két magyarázata lehet: vagy a gyermekkori növekedésért felelős hormonok fokozzák a későbbiekben a rák kialakulásának kockázatát, vagy pedig az az ok, hogy a magasabb személyek teste több sejtből épül fel.

 

Karol Sikora professzor, a Cancer Partners egészségközpont igazgatója szerint az a legvalószínűbb magyarázat, hogy a nők magasságával összefüggő hormonális változások felelősek a növekedési rendellenességekért, különösen a mellben, ami a rák kialakulásához vezet. Hozzátette: nagyon fontos szerepet játszanak a táplálkozási szokások is. Sara Hiom, a brit Cancer Research rákkutató intézet munkatársa szerint azonban nem szabad, hogy ezek a kutatási eredmények megijesszék a magas embereket. A legtöbb ember nem magasabb az átlagosnál, és a testmagasságuk csak kismértékben befolyásolja a rák kialakulásának kockázatát. A múlt héten angol szakértők szerint a korábban becsült harmadrész helyett az emberek 42 százalékánál alakul ki élete során rákos betegség az idősödés, elhízás és egyéb tényezők miatt.

 

atv.hu / Guardian

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!