Az ujjlenyomat nélküli emberek

Szerző: Szimpatika
Az ujjlenyomat-nélküliséggel a SMARCAD1 gént sikerült összefüggésbe hozni, annak működését azonban továbbra is homály fedi. Izraeli kutatók azonosították azt a rendkívül ritka génhibát, amely az ujjlenyomat hiányát okozza.
A Tel Aviv Sourasky Medical Center kutatói egy olyan svájci család tagjainak DNS-ét elemezték, amelyben gyakran előfordul a rendellenesség.

Az ujjlenyomat-nélküliséggel a SMARCAD1 gént sikerült összefüggésbe hozni, annak működését azonban továbbra is homály fedi – közölte a BBC hírportálja.
Az ujjakat általában dermatoglifáknak nevezett barázdák fedik, amelyek már a születést megelőzően kialakulnak. Az adermatoglífiának nevezett jelenséget, amikor hiányzik az ujjlenyomat, eddig mindössze négy családnál sikerült kimutatni. Az izraeli kutatás keretein belül vizsgált 16 családtag közül hétnek volt ujjlenyomata, míg kilenc anélkül született. A kutatók felfedezték, hogy az ujjlenyomat nélküliek bőrében a SMARCAD1 gén rövidebb változata fejeződött ki, amihez a gén mutációja vezetett. A teljes hosszúságú SMARCAD1 gén működéséről is csak annyit lehet tudni, hogy valószínűleg más gének aktivitását szabályozza. A bőrben megjelenő változat élettani szerepe gyakorlatilag nem ismert – fejtette ki Eli Sprecher professzor, a kutatás vezetője.

mti

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!