A lovaglás gyógyító ereje

2011. 07. 28.
Szerző: Szimpatika
2011. június 20. és július 15. között a Magyar Lovasterápia Szövetség (MLTSZ) a MOL Új Európa Alapítvány Gyermekgyógyító programjának 1,5 millió forintos támogatásával négy hét élményterápiás intenzív komplex nyári tábort szervezett 55 gyermek részére a fóti Lovasterápiás Központban.

A gazdag programon ötvenöt, 5 és 18 év közötti látássérült (vak, gyengénlátó, halmozottan sérült), tanulásban akadályozott, autizmussal élő, értelmileg akadályozott, hiperaktív és figyelemzavaros gyermek vett részt, akik az ország különböző pontjairól érkeztek.

A négyhetes időszak alatt a lovasterapeuták gyógypedagógiai lovaglás és lovastorna egyéni és csoportos foglalkozásokat, a gyógypedagógusok, fejlesztő pedagógusok és gyógytornászok kognitív, nagy- és finommozgást, illetve téri tájékozódást fejlesztő foglalkozásokat, valamint vízitornát és kreatív foglalkozásokat tartottak a számukra.


Bozori Gabriella, a Lovasterápiás Központ vezetője elmondta, hogy gyermekeknél a ló és a lovaglás jótékony hatása rendkívül összetett. Egyrészt fejleszti a gyermekek mozgását, mozgáskoordinációját, javítja a testtartásukat, egyensúlyukat. Másrészt a foglalkozások során végzett játékok, feladatok segítik a kognitív funkciók fejlődést is. A Központ egyik különlegessége a Szenzoros park, ahol a gyermekek lóháton kelhetnek át vizesárkon, dombokon, völgyeken, különböző minőségű anyagokkal borított ösvényeken. A park kis házaiban elhelyezett feladatok megoldása során rengeteg olyan dolgot tanulnak, amelyet később a hétköznapi életben is tudnak hasznosítani.

A MOL Új Európa Alapítvány – amely 2006 óta fordít kiemelt figyelmet a fiatal tehetségek és a gyermekegészségügy támogatására – a nyári tábort 1,5 millió forinttal támogatta. A szervezők ezt az összeget a táborhoz szükséges anyagokra, a meghívott terapeuták óradíjaira és a gyermekek étkeztetési költségeire fordították. A tábort Csányi Sándor színművész, a MOL Új Európa Alapítványának jószolgálati nagykövete nyitotta meg.

A szervezők remélik, hogy jövőre is sikerül majd hasonlóan színes programmal várni a meghívott gyermekeket, hogy ezzel is felejthetetlenné tegyék számukra a nyarat.

A Magyar Lovasterápia Szövetség (MLTSZ) munkájáról bővebb információ a www.lovasterapia.hu oldalon található.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!