Mire ügyeljünk hőség esetén, ha gyógyszert kell szednünk?

Szerző: Szimpatika
A fokozott figyelem különösen érinti a vérnyomáscsökkentőt, illetve vízhajtót szedő betegeket, mivel ezen gyógyszerkészítményeket alkalmazó betegek esetén a hőség miatt nő a hirtelen vérnyomáscsökkenés veszélye. Előfordulnak olyan gyógyszerkészítmények, amelyek fényérzékenységet okoznak, ezért szedésük mellett a napozás vagy szolárium nem javasolt. A hűtést igénylő gyógyszerkészítmények megfelelő tárolása pedig elengedhetetlen a gyógyszerkészítmény hatásosságának megőrzésében.

A gyógyszerkészítményeket mindig a betegtájékoztató, illetve az alkalmazási előírás utasításai szerint kell tárolni. Általánosságban elmondható, hogy a hűtést nem igénylő gyógyszereket 25°C, illetve 30°C alatt (a betegtájékoztató utasítása szerint), fénytől védve kell tárolni, a hatóanyag bomlásának megakadályozása érdekében. Ezért fontos extrém hőségben megfelelő helyen tárolni a gyógyszerkészítményeket a lakásban. A hűtőszekrényben (2°C – 8°C), illetve hűvös helyen tárolandó (5°C – 15°C) gyógyszerek esetén a hőre érzékeny hatóanyagok miatt fokozattan be kell tartani a tárolásra vonatkozó előírásokat.

A gyógyszerkészítmények betegtájékoztatója, illetve alkalmazási előírása minden esetben figyelmeztet a fényérzékenység veszélyére, amennyiben az alkalmazás során ez előfordulhat. Számos belsőleg alkalmazott gyógyszer okozhat fényérzékenységet, ilyenek például a: sulfonamidok, tetraciklinek, thiazidok, griseofulvin (forrás: MSD Orvosi Kézikönyv). Bizonyos hatóanyagok (pl.: ketoprofen, dimetindén) külső alkalmazása is fényérzékenységet okozhat. A betegnek ezekben az esetekben kerülnie kell a napfényt, és a szabadban védőruházatot (kalapot, hosszú ujjú inget) kell viselnie.

 

A fokozott izzadás csökkentésére léteznek a gyógyszertárakban magisztrálisan elkészített, ún. FoNo-s gyógyszerkészítmények (pl.: Solutio antisudorica), illetve egyedi magisztrális előírások alapján elkészített izzadás elleni készítmények. Tiazidszerű vízhajtók szedése esetén jelentkezhet a folyadék és az elektrolitok egyensúlyának (például a káliumegyensúly) zavara, ezért hőségben különösen figyelni kell a megfelelő folyadékmennyiség és a kálium pótlására (ha nem szed mellé K-megtakarító diuretikumot). Kálium-megtakarító vízhajtók esetén a hőségben fontos a megfelelő folyadékmennyiség pótlása.

 

Lehetnek a gyógyszerekben olyan hatóanyagok, amelyek befolyásolják a testhőmérsékletet. Többek között: a nem szteroid gyulladáscsökkentők csökkentik a lázat, de nem befolyásolják a normál testhőmérsékletet. Egyes fenotiazinok rontják a hőszabályozást, így alkalmazásuk során a külső hőmérséklettől függően hypo- és hyperthermia egyaránt kialakulhat. A vízháztartás egyensúlyának fenntartása azért is fontos, mert ez is biztosítja a hatóanyagok megfelelő eloszlását a szervezetben.

 

A tájékoztató a teljesség igénye nélkül mutatja be a gyógyszerkészítmények szedésével kapcsolatos információkat az extrém hőmérsékletre való tekintettel, ezért a gyógyszerkészítmények szedése előtt a betegtájékoztató elolvasása elengedhetetlenül fontos a betegek részéről!

 

 

Országos Tisztifőorvosi Hivatal Gyógyszerészeti Főosztály

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!