Óvszer nélkül soha!

Szerző: Kalocsai kristóf
A nyár sokaknak egyet jelent az önfeledt szórakozással, a nyaralással vagy a fesztiválokkal. Ilyenkor gyakrabban kerül elő az „egyszer élünk…” szemlélet, ami sok esetben feledhetetlen élménnyel gazdagíthatja az embert. Persze az élmény mellett össze lehet szedni sokkal kellemetlenebb dolgokat is, akár egy nemi úton terjedő betegség formájában. Távol álljon tőlünk, hogy elrettentsünk bárkit is a szórakozástól, sőt! Az alábbi információk talán segítenek abban, hogy a vakáció emlékeire ne vetüljön árnyék.

Kérdéseinkre dr. Marschalkó Márta egyetemi docens, med.habil., a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika STD Centrumának vezetője válaszolt.

Melyik a leggyakoribb nemi betegség Magyarországon? Hány embert kezelnek nemi betegségekkel?

A nemi betegségek fogalom helyett napjainkban a szexuális úton terjedő betegségek, (STD, sexually transmitted disease), ill. a szexuális úton terjedő fertőzések (STI, sexually transmitted infection  megnevezést használjuk. Ebbe a csoportba igen sok, baktérium, vírus, gomba, protozoon által okozott fertőző, különböző klinikai tünetekkel rendelkező kórkép tartozik, amelyek egy részében a klinikai tünetek nem a nemi szerven jelentkeznek. A csoportban vannak nagyon gyakori és ritkán előforduló kórképek is. A leggyakoribbak közé tartoznak a human papilloma vírus (HPV)-, a trichomonas-, a chlamydia- és a herpes genitalis-fertőzések. Hazánkban hivatalos adatokkal a bejelentésre kötelezett betegségekről rendelkezünk, ezek a szifilisz (vérbaj), a gonorrhoea (tripper) és a chlamydia-fertőzés. 2010-ben az újonnan diagnosztizált szifiliszes megbetegedések száma 507, a jelentett gonorrhoeás megbetegedések száma 1158 volt. (Epinfo adatok) A számok a bejelentett eseteket tükrözik csak, azok az esetek, amelyek nem kerültek jelentésre, természetesen nem szerepelnek, tehát valójában a fenti számnál több a megbetegedés. Éves viszonylatban hazánkban is, mint világszerte, a megbetegedések gyakorisága erőteljesen növekszik.

Kik a legveszélyeztetettebbek a nemi úton terjedő betegségek szempontjából?

 

Az STD betegségek a gyakori partnerváltás, csoportos szex, meggondolatlan szexuális magatartás, nem kielégítő védekezés, a betegségekkel szembeni tudatlanság, szabados erkölcsi magatartás, vagy a távolsági korlátok megszűnése miatt terjednek. A veszélyeztető szexuális magatartásformák jelentik a fő rizikót, de ezen túlmenően a fiatal, 20 év alatti korcsoportok tapasztalatlanságuk, a nem megfelelő felkészültség, az ismeretek hiánya miatt különösen veszélyeztetettek. A HIV-fertőzés változatlanul a homoszexuális férfiak körében gyakori.

A nemi betegségek némelyike nem csak közösülés útján terjed. Melyek ezek, és hogyan lehet még megfertőződni?

Gyakori tévhitek, ill. felmentést kereső kifogások vezetnek az illemhelyen, egyéb helyeken összeszedhető betegségek hamis képzetéhez. Az STD betegségeket okozó kórokozók közös sajátsága, hogy érzékenyek, a szabad levegőn, törülközőn stb. hamar elpusztulnak, tehát testről testre kerülve maradnak csak életben. De a szexuális terjedés nemcsak a genitális, hanem az anális, orális aktust is jelenti! Kisebb a gyakorisága az egyéb testnedvekkel történő fertőzéseknek – pl. hemofíliások vagy kábítószerezők HIV-fertőzése, HIV-fertőzés szoptatás útján, szifiliszes anya terhesség alatt fertőződött magzata, ill. újszülöttje.

A tudomány mai állása szerint a HIV-fertőzés nem gyógyítható. Van ezen kívül is olyan nemi betegség, mely hátralévő életében végigkíséri az embert?

A HIV-fertőzés komplex kezelése révén a betegek évekig normál életet élhetnek, hasonlóan a nem fertőzöttekhez. Valóban igaz, hogy a ma rendelkezésünkre álló kezelés nem jelent végleges gyógyulást, vírusmentességet, így a kezelést megszakítás nélkül, hosszú évekig kell alkalmazni.Korai stádiumban a többi STD betegség rendszerint jól kezelhető, de késői szövődmények esetén már komoly következmények alakulhatnak ki – pl. HPV-fertőzés késői következményeként méhnyakrák, analis carcinoma (végbélnyílás rákja). Kezeletlen szifilisz esetén a neuroszifilisz komoly, visszafordíthatatlan szövődményekkel jár, míg a szifiliszes anya terhessége esetén koraszülés, méhen belüli elhalás, halvaszülés fordulhat elő. A méhcsatorna fertőzését okozó korokozók meddőséget, koraszülést okozhatnak, férfiakon felfelé terjedő fertőzéseket, szintén nemzőképtelenséghez vezetve. Ezért minden esetben a megelőzés, a betegek és partnereik korai diagnosztizálása és kezelése alapvető fontosságú!

Jobb esetben a nők évente járnak nőgyógyászati vizsgálatra, de éves „férfigyógyászati” vizsgálatról nem sokat hallani. Miért?

Hazánkban általában a szűrővizsgálatokat a betegek nem veszik igénybe, de ebben a fogalomkörben nem kellene a nemeket különválasztani, hanem mind a férfiak, mind a nők esetében a felelős szexuális magatartás, a megfelelő felvilágosítás, nevelés fontossága emelendő ki, amiben a család, iskola szerepe nagy fontosságú. Rizikócsoportok esetén javasolható a rendelkezésre álló szűrővizsgálatok rendszeres igénybevétele, bizonyos csoportokban kötelezően előírt vérvizsgálat (pl. terhességben a szifilisz vagy a HIV-betegség kizárására). HIV szempontjából veszélyeztetett csoportokban rendszeres szűrővizsgálat javasolt a korai diagnosztika céljából!

Az óvszeren kívül – mely az egyik leghatékonyabb védekezési forma – mivel előzhető még meg az ilyen betegségek kialakulása?

A fentiekből következően a nevelés, felvilágosítás, megelőzés, felelős szexuális magatartás, korai diagnosztika a legfontosabbak a betegségek megelőzésében, de valóban nagyon fontos a mechanikai védelem, az óvszer használata. Sajnos, ezen a téren hazánkban komoly hiányosságok tapasztalhatók.

Többször esett már szó a megelőzésről. Az interneten sokan rémisztgetik halálra az érdeklődő fiatalokat, és tele vannak a fórumok „mérsékelten hasznos”  tanácsokkal. Hol lehet hiteles információkat találni a témában?

Sok ellenőrizetlen forrás, tévhit van forgalomban. A bőr- és nemibeteg-gondozó intézetek tapasztalt szakembereihez érdemes fordulni kérdéses esetekben. A HIV-szűrővizsgálatot végző centrumok (bőr- és nemibeteg-gondozók, ÁNTSZ intézményei, anonim szűrőállomások) szintén szakszerű, korrekt tanácsadó helyek. Felhívnám az érdeklődők figyelmét arra, hogy a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika STD Centruma a fenti igény kielégítésére hamarosan megjelenő interaktív honlapot készít.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!