Fájdalomcsillapító, emésztésjavító a kiskertekből

Szerző: Szimpatika
Ausztrál kutatóknak sikerült kimutatniuk, hogyan csillapítja a borsmenta a népesség húsz százalékát érintő irritábilis bél-szindróma tüneteit.

A borsmenta említésére a cukorka és a fogkrém jut mindenki eszébe. De azt tudta, hogy a borsmenta egy ősi gyógyszer, amelyet nagyon régen széles körben alkalmaznak hasi bántalmak, hányinger kezelésére?

A Pain szakfolyóiratban megjelent tanulmányban az az Adelaide Egyetem kutatói bemutatják, ahogyan a borsmenta egy „fájdalomellenes” csatornát aktivál a vastagbélben, ami enyhíti a gyulladás okozta fájdalmat a gyomor-bél traktusban. Dr. Stuart Brierley elmondta, hogy bár a borsmentát a természetgyógyászok már évek óta rutinszerűen felírják, eddig nem volt klinikai bizonyíték arra vonatkozóan, miért képes ilyen hatékonyan enyhíteni a fájdalmat.

„Kutatásunk azt mutatja, hogy a borsmenta egy TRPM8 nevű fájdalomellenes csatorna révén fejti ki hatását, hogy visszaszorítsa a fájdalomérző rostok működését, különösen azokat, amelyeket a mustár és a chili aktivál. Ez az első lépés abba az irányba, hogy újfajta főárambeli kezelést lehessen létrehozni az irritábilis bél-szindróma ellen.”

Az irritábilis bél-szindróma hasi fájdalmat, puffadást, hasmenést és/vagy székrekedést okoz. A népesség körülbelül 20 százalékát érinti, és a termeléskiesés, a betegszabadság és az egészségügy révén óriási kiadást jelent a gazdaság szempontjából.

Dr. Brierley elmondta, hogy az nemrégiben Ausztráliát sújtó áradások következtében megnövekedhet a gyomor-bélhurutos esetek száma (a szennyezett ivóvíznek köszönhetően), ami a korábbi kutatások szerint továbbfejlődhet irritábilis bél-szindrómává. A betegség ellen egyelőre nincs gyógymód, és gyakran előfordul, hogy a beteg életében többször is hol kiújulnak, hol eltűnnek a tünetek. A gasztroenteritisz mellett az irritábilis bél-szindrómát ételmérgezés, stressz, antibiotikumra adott reakció, és bizonyos esetekben genetikai tényezők is kiválthatják.

Egyes kutatók most azt mondják, hogy együnk naponta egy evőkanálnyi friss borsmentát vagy más zöldfűszert. Borsmentát ehetünk karácsonyról megmaradt cukorka formájában, de lefagyasztva vízbe vagy ásványvízbe is tehetjük és élvezhetjük a hűsítő hatást.

Felhasználható részei:

A növény teljes föld feletti része fűdrogként, vagy a növény lemorzsolt levele levéldrogként.

A növény hatóanyagai:

Mentoltartalmú illóolaj, cseranyag, keserűanyag, nikotinsav, kávésav, rozmaringsav, klorogénsav, polifenolok, mentilacetát, menton nevű keton, zazmon.

A tea hatásai, felhasználása:

Étvágyjavító, idegnyugtató, görcsoldó, epeműködést serkentő, szélhajtó, fájdalomcsillapító, erősítő, fertőtlenítő. Meghűlés, nátha, influenza, légcsőhurut, torokgyulladás, rekedtség, étvágytalanság, gyenge gyomor, hányás, bélrenyheség, gyomor és bélhurut, felfúvódás, ideges gyomorgörcs, idegesség, szívidegesség, általános fájdalomcsillapítás, emésztőrendszeri és húgyúti fertőtlenítés, izzasztás, epekőképződés megelőzése és nehezen induló menstruáció elősegítése esetén.

 

Forrás: AN/Medipress

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!