Szex ötven fölött

Szerző: Szimpatika
A szexuális vágy lassabban csökken, mint a szexuális aktivitások gyakorisága. Molnár Tamás szexuálterapeuta szerint a közép- és időskorúak szexuális, intiméleti problémáikat másfajta, a korosztályra és egyénre szabott megközelítéssel, másfajta technikákkal lehet megoldani.
A menopauza, azaz a havi vérzések elmaradása felszabadítóan hathat a párokra. Nem kell törődni a védekezéssel, nem kell törődni a menstruációs ciklusok tabu szakaszaival, vagy a menstruációs ciklikus kellemetlen mellékhatásaival. A korosztály átéli a változó kort, a menopauzát, a kapuzárási pánikot. Mindegyik életszakasz újabb és újabb kérdéseket, problémákat vethet fel az intim szexuális életben is.

A szexuális reakciók, a biológiai folyamatok változnak a korral. A nedvesedés lassabban indul be, a nő hosszabb előjátékot igényel. A közösülés helyett a hangsúly áttolódhat a kölcsönösen kielégítő pettingre. Több idő kell a csúcsig, több simogatás, több orális kényeztetés. A férfi nemzőképessége késő öregkorig megmaradhat, a gyengédség és szeretet képessége sem függ az életkortól. A változókor után a nőknél a hüvely fala kissé megvékonyodik, és a baktériumflórája is változik. A hüvelyi nedvesedéshez hosszabb ingerlés kell, de így is gyakori gond a hüvelyszárazság. Az ösztrogénpótlás, ösztrogéntartalmú krém a problémán segíthet. A férfiak alhasi keringése gyengébb lesz, és az ondótermelődés lassan csökken. Fizikailag javíthat a péniszgyűrű vagy a vákumos péniszpumpa. Az intimitás, érzékiség, simogatás, kényeztetés és beszélgetés fontosabbá válik, mint a vizualitás. Fontosabbá válik a türelem, az elfogadás, a megértés. Az esetleges partnerhiányt át lehet hidalni önkielégítéssel.
De az idősebb kori párkeresésről sem szabad lemondani.

szexa.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!