Vérünkre pályázó kis gonosztevők

Szerző: Szimpatika
Hurrá nyaralás! Miénk a természet, vizek partja, tomboló napsütés. Csak azok az átkozott csípő, szúró, vérszívó milliók ne lennének! De vannak... A vízparti településeknek egyre kevesebb pénzük van a szúnyogirtásra. Az egyéb „gonosztevők” pedig éppenséggel hasznosak, dehogy kellene irtani őket. Na jó, de valamit mégiscsak tenni kéne ellenük.
A méhecske csípése nem kellemes, ezért ellene soha ne hadonászással védekezz. Ha véletlenül méhecske repül valamelyik testrészedre, maradj nyugodtan... Ha mégis hadonásztál s megcsípett, ne csodálkozz, ha a szúrás helyén fájdalmas, piros duzzanat keletkezik, kör alakú középponttal. Verejtékezés, légszomj esetén fordulj azonnal orvoshoz. A fullánkot azonnal távolítsd el, így csökkentheted a duzzanat mértékét. A hideg borogatás csökkenti a fájdalmat és a viszketést. Nyomj félbevágott hagymát a sérült felületre.

A darázs áprilistól szeptemberig nappal és éjszaka is repül. Agresszívebb a méhnél, és mindenhol megtalálható, még szemétkupacon is. Szereti az édeset, savanyút, de a grillezett ételeket is.
Soha ne próbáld meg leütni, mert a hadonászás csak agresszívvé teszi. Ne fogyassz a szabadban dobozos italt (beleeshet a darázs), használj inkább poharat. A gyümölcsöket lakásban se hagyd fedetlenül.
A darázs szúrása meglehetősen veszélyes; többször is képes döfni. Azonnal fordulj orvoshoz, ha a szúrás helye túlságosan feldagad. Allergiások mindig hordjanak maguknál ellenszert. A szúrás helyét hűtsd le. Ezzel összehúzod a véredényeket, és nem dagadnak meg annyira. Az ecetes és alkoholos kenegetés, illetve a friss hagyma leve csökkenti a fájdalmat.

A nőstény szúnyogok főleg esténként és éjszaka csípnek, nappal nyugodtabbak. Nagyobbak a hímnél, és közelebb repülnek a földhöz. Vért is csak ők szívnak, mert emberi fehérjére van szükségük a szaporodáshoz. A fény és a hideg helyiségek vonzzák őket. Este csukd be az ablakokat vagy szerelj fel szúnyoghálót.
Elűzheted őket plafonra akasztott, szegfűszeggel tűzdelt citromszeletekkel vagy citromolajos illatgyertyával.
Bőrödre kenj parfümmentes testápolót, amibe levendulás vagy citromos illóolajat kevertél (4:1 arányban).
A szúnyog szívócsövével apró lyukat szúr a bőrbe, közben pedig nyálat termel. Ez oszlik szét a bőrben, amitől az megduzzad és kitágul. A vérszívás két percig is eltarthat. Először kis piros pont alakul ki a helyén, majd legkésőbb tizenkét óra múlva viszkető hólyag lesz belőle. Borogasd hideg, sós vízbe mártott zsebkendővel a megcsípett helyet.

Ritkán előfordul, hogy többnyire korábbi rovarcsípések mérgével szemben allergia alakul ki. Ha azután egy újabb csípés nyomán ez a méreg ismét bejut a szervezetbe, súlyos tünetegyüttes, úgynevezett anafilaxiás sokk keletkezhet.
Ilyenkor a légutak ödémás duzzanata folytán nehéz légzés, asztmás roham jelei mutatkozhatnak. Legfőbb jellemzője a szinte mérhetetlenül alacsony vérnyomás.
Mindig gondolni kell a sokkra, ha nagyobb sérülést követően sápadtságot, hideg verejtékezést, esetleg aluszékonyságot vagy zavartságot tapasztalunk.
A sokkos beteget fektessük hanyatt, s lábait emeljük magasra. Szorosabb ruhadarabjait lazítsuk meg, és takarjuk be melegen. Igyekezzünk megnyugtatni, amíg a segítség megérkezik. A sokkos beteg azonnali orvosi ellátást igényel.
Etetni, itatni tilos.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!