Napvirágot a félelemre, gesztenyét a közömbösségre szedj

Szerző: Szimpatika
Dr. Edward Bach angol orvos 1930 és 1936 között dolgozta ki a róla elnevezett gyógyító eljárást, a Bach-virágterápiát. Alapgondolata szerint: "Csak akkor válunk érzékennyé külső befolyásokra, ha engedjük, hogy belénk lopózzon a kétely, a depresszió, a döntésképtelenség vagy a félelem.” Dr. Bach szerint a betegség mögött álló valódi ok: a beteg lelkiállapota. Amikor az ember beteg, általános kedélyállapota megváltozik. Aki elég figyelmes, néha jóval a betegség fellépése előtt képes felismerni ezt a változást, és megfelelő kezeléssel akár a tünetek kialakulását is megakadályozhatja.
Dr. Bach szerint életünk során két alapvető hibát követhetünk el: engedhetjük, hogy életünk kérdéseiben mások döntsenek helyettünk, alárendelhetjük magunkat mások akaratának. Vagy éppen fordítva, mi akarunk azok lenni, akik másokat befolyásolnak, rákényszerítik nézeteiket, elképzeléseiket a környezetükre. Az első esetben nem tudjuk betölteni saját hivatásunkat. A másik esetben elfelejtjük, hogy mindannyian egyenlők vagyunk, mindenki csak maga oldhatja meg problémáit, amelyek minden esetben egyedi problémák. Ez a két alapprobléma csak a gyökerét jelenti a betegségeknek, sok esetben szinte lehetetlen kideríteni, hogy a beteg melyik csoportba tartozik. Ennél sokkal könnyebb azt a lelki jelenséget megragadni, ami a konkrét betegséget okozza. Dr. Bach 38 ilyen lelkiállapotot különböztet meg. A 38 lelkiállapot 7 nagy csoportba sorolja. Ezek a csoportok a következők: félelem, bizonytalanság, a jelen történései iránti érdektelenség, magányosság, más emberek elképzeléseivel és külső hatásokkal szembeni túlérzékenység, kétségbeesés, mások boldogulása miatti túlzott aggódás.

Ma a virágeszenciák Nyugat-Európában és Amerikában részét képezik a házipatikáknak, és számos orvos, pszichiáter és természetgyógyász alkalmazza őket, az alábbiak szerint:

1. FÉLELEMRE

- NAPVIRÁG: Gyógyír vészhelyzetekre. Olyan esetekben használatos, amikor látszólag minden remény elveszett. Olyankor, amikor a betegen teljesen eluralkodott a rettegés. Ha a beteg nincsen eszméleténél, akkor ajkait is megnedvesíthetjük a gyógyírrel.
- BOHÓCVIRÁG: Akkor van szükség erre az eszenciára, ha az ember retteg a világ dolgaitól: fájdalomtól, balesetektől, nyomortól, sötétségtől, egyedülléttől, szerencsétlenségektől, a mindennapi élet eseményeitől.
- CSERESZNYESZILVA: Félelem a józan ész elveszítésétől, attól, hogy az ember enged a késztetésnek, hogy félelmetes, szörnyű tetteket kövessen el, amelyeket valójában rossznak tart és elutasít.
- REZGŐNYÁR: Nem valóságos, megmagyarázhatatlan félelmekre. Amikor a beteget baljóslatú sejtelmek kínozzák, nappal és éjjel egyaránt. Az ilyesfajta problémáktól szenvedő emberek gyakran húzódoznak attól, hogy titkos félelmeiket megosszák másokkal.
- VÖRÖS VADGESZTENYE: Azok számára, akik rettenetesen féltenek másokat. Önmagukért gyakran már nem aggódnak, attól viszont rettegnek, hogy szeretteikkel szerencsétlen, szörnyű dolgok történhetnek.

2. BIZONYTALANSÁGRA

- KÉKGYÖKÉR: Azok számára, akikben nincsen elegendő magabiztosság, önbizalom, s emiatt képtelenek a döntéshozatalra.
SZIKÁRKA: Azok számára, akik képtelenek két dolog közül választani: először az egyik tűnik jónak számukra, azután úgy látszik, hogy mégis inkább a másik a megfelelő. Általában csendes, nyugodt, visszahúzódó emberek, akik egyedül viselik életük terheit, mivel nem hajlandók problémáikat másokkal is megbeszélni.
- TÁRNICS: Azoknak, akik könnyen elkedvetlenednek. Lehetséges, hogy életük különböző területein jól haladnak, olykor azonban egy kisebb akadály is kedvüket szegheti.
-GYERTYÁN: Azoknak, akik úgy érzik, nincsen elegendő fizikai vagy szellemi erejük és kitartásuk ahhoz, hogy cipeljék a vállukra nehezedő terheket. A mindennapi élet gondjai túlzottnak, megoldhatatlannak tűnnek számukra, jóllehet feladataikat általában sikeresen teljesítik.
- ROZSNOK: Azoknak, akik valami rendkívülit szeretnének véghezvinni, de nehezen döntik el, hogy milyen tevékenységet válasszanak. Bár nagy bennük a lelkesedés, mégsem vonzódnak különösebben egyetlen területhez sem.

3. A JELEN TÖRTÉNÉSEI IRÁNTI KÖZÖMBÖSSÉGRE

- ISZALAG: Azok számára a csendes, nyugodt, visszahúzódó emberek számára, akik örökké álmodoznak, akik pillanatnyi helyzetükben nem érzik túlságosan jól magukat. Ha megbetegednek, semmilyen erőfeszítést nem tesznek javulásuk érdekében.
- JERIKÓI LONC: Azoknak, akik a múltban élnek, vagy be nem teljesült ábrándokat kergetnek, s nem hiszik, hogy lehetnek még olyan boldogok, mint régen
- VADRÓZSA: Azok számára, akik ok nélkül érdektelenné váltak a világ eseményei iránt. Végzik a dolgukat, de nem tesznek különösebb erőfeszítést azért, hogy sorsukat jobbá tegyék. Harc nélkül lemondanak az életről.
- OLAJFA: Azoknak, akik teljesen kimerültek, és úgy érzik, hogy nincs egy csepp energiájuk sem arra, hogy bármiféle további erőfeszítést tegyenek. Számukra a mindennapi élet kemény munka, öröm és élvezet nélkül.
- FEHÉR VADGESZTENYE: Mindazoknak, akikben nyomasztó gondolatok merülnek fel, és makacsul visszatérnek. elűzik a lelki békét és lehetetlenné teszik, hogy a beteg a munkájára, örömeire gondoljon.
-VADREPCE: Azok számára, akik búskomorságra, kétségbeesésre hajlamosak, mintha egy hideg, sötét felhő árnyékolná be őket, s rejtené el szemük elől a fényt és az életörömöt.
-VADGESZTENYERÜGY: Azoknak, akik nem okulnak eleget, ugyanazt a hibát többször is elkövetik.

4. MAGÁNYOSSÁGRA

- BÉKALILIOM: Azok számára, akik egyedül szeretnek lenni. Csendes, nyugodt, visszahúzódó emberek, keveset beszélnek. Függetlenek, csak önmagukra támaszkodnak. Nem befolyásolhatók.
- NEBÁNCSVIRÁG: Azoknak, akik gondolkodásukban és tetteikben egyaránt gyorsak. Ha betegek, azonnal meg akarnak gyógyulni. Képtelenek türelmet tanúsítani a lassú emberekkel szemben. Jobban szeretnek egyedül dolgozni és gondolkodni.
- HANGAFŰ: Azoknak, akik állandóan társaságot keresnek, fontosnak tartják, hogy problémáikat másokkal is megvitassák. A hallgató személye azonban nem igazán fontos számukra. A magány boldogtalanná teszi őket.

5. MÁSOK ELKÉPZELÉSEI ÉS KÜLSŐ HATÁSOK IRÁNTI TÚLZOTT ÉRZÉKENYSÉGRE

- APRÓBOJTORJÁN: Olyan emberek számára, akiket a viták és veszekedések fárasztanak. Sok mindenről lemondanak, hogy a konfliktusokat elkerüljék. Gyakran zaklatottak, nyugtalanok és gondterheltek, szenvednek testileg és lelkileg, gondjaikat mégis humoros álarc mögé rejtik.
- KISEZERJÓFŰ: Kedves, csendes, békés emberek, akik túlzottan kiszolgálnak másokat, szinte rabszolgává válnak, és közben hajlamosak túlértékelni erejüket.
- DIÓFA: Azoknak, akiknek határozott elképzeléseik vannak, amelyek teljesen kitöltik életüket, ugyanakkor mások erősebb meggyőződése miatt hajlamosak feladni saját céljaikat és elképzeléseiket.
- MAGYAL: Azoknak, akiken időnként eluralkodik a féltékenység, az irigység, a bosszúvágy vagy a gyanakvás. A haragos nyugtalanság különféle állapotaira.

6. KÉTSÉGBEESÉSRE

- VÖRÖSFENYŐ: A kishitűeknek. Azoknak, akik nincsenek megelégedve önmagukkal. Úgy érzik, soha nem lesznek sikeresek, ezért nem is tesznek igazi erőfeszítéseket a sikerért.
- ERDEIFENYŐ: Az elégedetleneknek. Azok számára, akik folyton vádolják önmagukat. Ha sikeresek, akkor úgy érzik, hogy sokkal jobban is megcsinálhatták volna. Néha mások hibáit is magukra veszik.
- SZILFA: Azoknak, akik jól végzik munkájukat, de néha erőt vesz rajtuk a levertség, és úgy érzik, hogy vállalt feladatuk annyira nehéz, hogy emberi erővel képtelenség azt véghezvinni.
- SZELÍDGESZTENYE: Azokban a pillanatokban van szükség erre az eszenciára, amikor az ember úgy érzi, hogy szenvedései elviselhetetlenné váltak. Elérkezett tűrőképessége végső határához; a beteg nem bírja tovább, úgy érzi, fel kell adnia.
- ERNYŐS MADÁRTEJ: Azoknak, akiknek a lelkét mérhetetlen elesettség, bánat nyomja. Sokkos állapot, közelálló személy elvesztése, baleset utáni ijedtség esetén alkalmazható szer.
- FŰZFA: Azoknak, akiket olyan csapás ért, amit képtelenek harag és neheztelés nélkül elviselni. Úgy vélik, ilyen mértékű megpróbáltatást nem érdemeltek meg, és igazságtalannak tartják.
- TÖLGYFA : Azok számára, akik minden erejüket latba vetve küzdenek betegségükkel vagy a mindennapi élet problémáival. Keményen harcolnak, mindent megpróbálnak, és elégedetlenek önmagukkal, ha a betegség meggátolja őket kötelezettségeik teljesítésében, vagy mások segítésében.
-VADALMA : Megtisztulást hozó eszencia azok számára, akik tisztátalannak érzik magukat. Ennek oka sokszor valami jelentéktelen apróság, máskor viszont komoly betegség is lehet, amelyet elhanyagolnak, miközben valami kevéssé fontos dologgal foglalkoznak.

7. A MÁSOK BOLDOGULÁSA IRÁNTI TÚLZOTT AGGÓDÁSRA

- KATÁNGKÓRÓ: Azok számára, akik eltúlozzák az aggódást, akik hajlamosak túlzásba vinni a gyermekeikről, rokonaikról, barátaikról való gondoskodást, s mindig akad valami, amit rendbe hoznának. Megkövetelik, hogy szeretteik állandóan a közelükben legyenek.
- VASFŰ: Azoknak, akiknek szilárd elképzeléseik vannak az életről, csak nagyon ritkán változtatnak. Legfőbb vágyuk, hogy a körülöttük élőket is meggyőzzék saját igazukról. Erős akaratúak és bátrak. Ha megbetegszenek, sokáig lábon folytatják munkájukat akkor is, amikor mások már régen feladták volna.
- SZŐLŐ: Határozott, fogékony embereknek, akik biztosak saját képességeikben és úgy vélik, hogy mindenkinek hasznára válna, ha elfogadná az általuk felajánlott segítséget, Ha betegek, ápolóikat is ők akarják irányítani.
- BÜKKFA: Azoknak, akik több toleranciát, elnézést és megértést kellene tanúsítaniuk, hiszen minden lény útja más, s mindenki saját tökéletesítésén munkálkodik.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!