Lakj fán!

Szerző: Zimre zsuzsa
Több millió évvel ezelőtt lemásztunk a fáról, és úgy tűnik, sokáig csak a gyerekek akartak visszamászni. Mégis, nem kevesen vannak azok, akik a fákra házakat építenek. Hogy miért teszik ezt? Mert fán lakni jó. Magyarországon viszonylag kevés nyilvános Treehouse (lombház) van, a hátsó kertekben viszont akad jó néhány eldugva, hogy a gyerkőcök bunkernek használva játsszanak bennük.
Ennek az építési módnak a lényege, hogy egy élő fára készítik a házat. A háznak több funkciója is lehet: létezik már hotel és táborhely is, de lehet csak egy kilátó, vagy akár családi ház is belőle. Ennek megfelelően a komfortfokozat jelentősen eltérhet, a legegyszerűbb laktól, a fürdőszobás, konyhás csodáig. A lombházakat Pápua Új-Guinea lakói építik régóta, bár ők inkább a biztonság miatt, mint környezetvédelmi okokból. Ma már több cég is foglalkozik lombházgyártással, így nekünk csak annyi a dolgunk, hogy egy házépítésre alkalmas fát találjunk.

Lombházat rendelni nem olcsó mulatság, és némi tervezést is kíván, de aki ügyes, az önmaga is megalkothatja a sajátját. Magyarországon is létezik már lombház-hotel, sőt, inkább lomb-apartmanok. A különös hotel a Börzsönyben található, és egy mindenre elszánt francia fiúnak köszönhető, aki úgy érezte, itt valósítaná meg szívesen régóta dédelgetett terveit. A területen 11 ház épül, 12 méteres magasságban. A környezettudatos hotelben a vizet lóval hozzák a helyszínre, így érdemes meggondolni, hogy ki mennyit használ el belőle. Az áramot a szél és a napelemek biztosítják, sőt a tetőkön összegyűlt esővíz is energiává alakul. A bolygónkra való odafigyelés jegyében a hidakat jelző fények az emberek mozgásának energiájából nyerik az áramot. Ez a hotel vasúti talpfákat használt fel pallónak, és a tervekben egy saját biokert is szerepel, ha megéheznének az itt lakók.A főleg jógatáborokra szakosodott „hotel” annyira közel hozza a természetet hozzánk, amennyire csak lehetséges, még ha most még kissé meghökkentőnek tartott formában műveli is ezt.
A TreeHouse Company építi a világ legnagyobb lombházait. 2005 januárjában nyitották meg a northumerlandi Alnwick Gardenben egy magánparkban házukat, melyben egy 120 férőhelyes étterem, egy üzlet és két előadóterem is helyett kapott. A különleges füvészkert egyik fő látványossága lett a fa-étterem, melyben még egy kültéri látványkonyha is üzemel. A házak között széles faátjárók és függőhidak találhatóak, a fő- és melléképületek mindegyike kerekesszékkel is elérhető.
Costa Ricában nem a pénz, hanem az esőerdő megmentése volt a cél, ezért építettek egy telepet az esőerdő közepére azoknak, akik úgy érzik, elmenekülnének a civilizációból. A 300 holdon elterülő telepet parcellákra osztották, és azokra építették a házakat. Az energia a vízerőműből és a napból érkezik, a vizet az esővízből gyűjtik össze, a szennyvíz pedig a bioemésztőbe kerül. Megalkuvás vagy sem, de a net wifin érkezik az esőerdőbe, és a tervek szerint néhány éven belül egy nemzetközi repülőtér is nyílik a közelben. A farmon működik egy közösségi kert, melyben a megtermelt javakat szétosztják a lakók között. Telket már 9 millió forintért vásárolhatunk, a házak ára attól függ, mekkorára vágyunk.
Persze nem feltétlenül kell elvonulni Costa Ricába, egy cseresznye- vagy bükkfára is fel lehet építeni a saját kuckónkat. Ha ügyesek vagyunk, magunk is megépíthetjük a házunkat. A netről számos tervrajz letölthető ( https://www.treehouseguides.com/), aztán már csak egy ügyes ácsot kell találni, aki kivitelezi nekünk. Az igazán környezettudatosak persze nem használnak fémet az építkezéshez, és a fát is bio-fakezelővel vagy -olajjal kenik be, hogy ellenálljon a természet pusztításának.
Fára fel!

Oldalak: treehousevillage.hu https://www.fincabellavista.net/index.php?option=com_content&view=article&id=109&Itemid=109&lang=en

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!