Robban a toxin-bomba

Szerző: Szimpatika
Laboratóriumi mérésekkel igazolta a Figyelő legfrissebb számában, hogy a Magyarországon kapható liszt és pékáru jelentős része elképesztő mennyiségű, mérgező toxinnal szennyezett. Az egészségügyi határ­érték többszörösét tartalmazó méreg­anyaggal, mikotoxinnal szennyezett lisztet vásárolt az egyik fővárosi SPAR üzletben a Figyelő.
A fogyasztó­védők szerint az illetékesek agyonhallgatják az élelmiszer­ekben jelen lévő toxinok egészségügyi kockázatát. A toxinok mennyisége nem csökken a sütéskor sem, zsírban oldódó anyagok, és felhalmozódnak az emberi szervezetben életünk folyamán.

Az MgSzH és a minisztérium régóta tisztában van a szörnyű állapotokkal, mégis a cselekvés helyett a probléma eltitkolása mellett döntöttek. Jellemző, hogy a laboratóriumok egy része el sem vállalta a mérést, arra hivatkozva, hogy ezzel csökkenne ügyfeleinek száma. A Figyelő vizsgálódása több nagy cég termékeit érinti. A megugrott toxintartalom drámai következményei hamar megmutatkoztak az állattenyésztésben, nemcsak az állatok lassabb fejlődését tapasztalják a tenyésztők, hanem a tenyészállatok elhullása is jelentősen megnövekedett. A toxinnal szennyezett tápon nevelt állatok húsában is felhalmozódik a méreg, és eljut az élelmiszerlánc csúcsán álló emberhez. Az egyik szennyezett lisztből, melyet a Figyelő vizsgált, már két palacsinta elfogyasztása után egy felnőtt is túllépné a napi megengedhető maximális mennyiséget, nem beszélve a palacsintából sokkal többet megevő, de kisebb tömegű gyerekekről, akik esetében a megengedhető napi bevitel lényegesen alacsonyabb. A vizsgálatok eredményei, valamint további tanácsok a mérgező összetevőkkel kapcsolatban a Figyelőben olvashatók.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!