Napi egy kiló mínusz, szenvedés nélkül

Szerző: Szimpatika
Az eper finom, tápanyagokban gazdag, kalóriaszegény, és változatosan elkészíthető. Néhány finom recept, mely jó alvást ígér, szép lesz tőle a bőr, és még fogyaszt is. 1 nap alatt 1 kilót. Ha szeretnél egy ízletes fogyókúrát, ilyenkor, nyár elején a legideálisabb a finom, érett eper és a friss joghurt kombinációja. Naponta 50 dkg eper és 2 pohár joghurt; egészséges és karcsúsít is!
• Az eper az egyik legjobb C-vitamin-raktár (65 mg/10 dkg). Ez azt jelenti, hogy fél kiló eperben annyi C-vitamin van, amennyit az optimális napi mennyiségként javasolnak. Az elegendő mennyiségű C-vitamin a kötőszövetet (az artériákat és a bőrt) tovább tartja fiatalon, ellenállóbbá tesz a stresszel és a betegségekkel szemben.
• A C-vitamin a gyümölcssavakkal és a jóddal együtt növeli a zsírégetést.
• Ezenkívül az eper sok vérképző vasat, vízhajtó káliumot és szalicilsavat tartalmaz. Ez hígan tartja a vért, gyulladáscsökkentő hatású.
• A joghurt B-vitamint és kalciumot tartalmaz. Mindkettő jó hatással van az idegekre, segíti a nyugodt alvást.
• A joghurtban levő tejsavbaktériumok méregtelenítenek, és gondoskodnak az egészséges bélflóráról. Egyél meg 1 kg epret 5-6 adagra osztva, közte 2 pohár joghurtot! Igyál meg legalább 2 liter nátriumszegény, szénsavmentes ásványvizet vagy gyógynövényteát! Kerüld a fekete teát és a kávét! Ha másnap mérlegre állsz, biztosan 1 kilóval kevesebbet mutat majd.

Igaz, ez az étrend napokon keresztül unalmas. Vannak azonban eperrel készíthető finom és változatos ételek. Ilyen például:

Diétás eperhab

Hozzávalók 1 főre: 50 g friss eper, 1 evőkanál tejszín, 1 kávéskanál cukor, 1/3 mokkáskanál rumaroma, 1/2 kávéskanál vaníliás cukor
Elkészítés: a tisztított epret szűrőkanálban, folyó víz alatt megmossuk. A háromnegyed részét turmixgépben péppé törjük, és a cukorral keményre felvert tejszínhabhoz keverjük. A maradék epret negyedbe vagy félbevágjuk, és az üvegtálba helyezett eperhab tetejére rakjuk.
Tálalás előtt legalább 1 óráig hűtőszekrényben tároljuk.

Gyümölcssaláta eperrel

150 g meggy, 150 g cseresznye, 150 g sárgabarack, 150 g eper, mentalevél, 3 evőkanál méz, 1 citrom leve.
A gyümölcsöket és a mentaleveleket megtisztítjuk, és feldaraboljuk, majd mélyebb tálba helyezzük. A mézet és a citrom levét összekeverjük, és a gyümölcsökre öntjük.
Egy-két órát állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.

Epres kása

120 g zabpehely, 120 g árpapehely, 20 g lenmag, 50 g mazsola, 400 g friss eper.
A zab- és árpapelyhet lábosban kétszeres mennyiségű vízzel kis lángra tesszük. Folyamatos kevergetés mellett kb. 10-15 percig főzzük (ha szükséges, még öntünk hozzá vizet). Miután levettük a tűzhelyről, belekeverjük a megtisztított mazsolát és a többi hozzávalót. Az epret megtisztítjuk, és apróra vágjuk. A kása tetejére szórva tálaljuk.

Eperkoktél

400 g eper, 800 ml 2,8%-os tej/zabtej, 1 evőkanál méz.
A megtisztított és feldarabolt epret a tejjel/zabtejjel és mézzel összeturmixoljuk.
Poharakba töltve, menta- vagy citromfűlevéllel tálaljuk.

Epres omlett

250 g eper 4 tojás 2 evőkanál liszt 50 g vaj 1 evőkanál barna nádcukor só A megtisztított tojásokat szétválasztjuk, majd a fehérjét egy csipet sóval habbá verjük. A sárgájákat a cukorral kikeverjük, hozzáadjuk az olvasztott vajat és az átszitált lisztet. A kettőt összeforgatjuk, ügyelve, hogy a hab ne törjön szét. Kevés vajon 4 db omlettet sütünk.
A tetejükre szórjuk a megtisztított, feldarabolt epret, és melegen tálaljuk.

Túrógombóc epres-joghurtos öntettel

Gombóc: 500 g túró, 100 g búzadara, 1 tojás, 1 csipet só.
Öntet: 120 ml natúr joghurtm, 20 g barna cukor, 200 g eper.
A túrót áttörjük, majd a búzadarával, tojással és csipet sóval összegyúrjuk. Fél órára hűtőszekrénybe rakjuk. Egy nagyobb lábosban felteszünk vizet, és míg várunk, hogy a víz felforrjon, kis gombócokat gyúrunk a túrós masszából. Amint a víz forr, beledobjuk a gombócokat a lábosba, és 10-12 percig főzzük, majd tálra rendezzük őket, meglocsoljuk joghurttal és cukorral, a tetejére pedig rászórjuk a megtisztított, kockára vágott eperdarabokat.
Menta- vagy citromfűlevéllel díszíthetjük.

Forrás: Ideál Életmódmagazin

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!