A hosszú távú fogyás titkai

Szerző: Szimpatika
Eljött az időszak, amikor mindenki lehetőleg villámsebességgel szeretne megszabadulni a fölös kilóitól, ezért különféle gyorsdiétákat, csodamódszereket választ. Ezekkel azonban nemcsak a pénztárcánkat, de a szervezetünket is erősen megterheljük, a hatás pedig szinte sohasem tartós. Dr. Keresztényi Zoltán, az Oxygen Medical humánkineziológusa a hosszú távú fogyás titkairól beszélt.
Egyre többen elfogadják, hogy a fogyókúrák helyett életmódváltásra van szükség! Hosszú távú eredményt csak az hoz, ha új elvek és étrend szerint, új időbeosztással élünk, hogy a rendszeres mozgás is beleférjen a mindennapokba. Sokan úgy gondolják, eleget mozognak ők a ház körül, a háztartásban vagy amíg bevásárolnak. Ez azonban semmiképpen sem tekinthető sportnak.

Ennek belátásához tudni kell, hogy a szervezet elsődleges energiaforrásai a szénhidrátok. Ha ezeket felhasználtuk, következik a zsírok elégetése, végül szükség esetén a szervezet belekezd a fehérjék elégetésébe is. Az energiaraktárakat is ebben a sorrendben használjuk fel. Elsőként a máj és az izmok glikogén formájában elraktározott szénhidrogén-készletéhez nyúlunk, mert ez gyorsan hozzáférhető, mintegy 300-400 g, azaz 1200-1600 kcal erejéig. A gyorstartalékok apadásával indul meg a zsírégetés. A zsírszövet elfogyasztásához tehát intenzív testmozgásra és szénhidrát-szegény táplálkozásra van szükség. A házimunka, bármilyen fárasztó, sajnos nem fogyaszt annyi energiát, hogy a glikogén-tartalékokból ne tudnánk fedezni, másrészt többnyire nem jár egyes izomcsoportok legalább 20-30 percig tartó intenzív munkájával, illetve olyan pulzusszám-növekedéssel, ami edzené a szívet, serkentené a vérkeringést, és a sport általános pozitív hatásait váltaná ki.
A testsúly a zsírsejtek számától és zsírtartalmuktól függ. Kimutatták, hogy az elhízásra hajlamos embereknek gyermekkorban több zsírsejtje képződik, az azonban nem világos, hogy ez elhízásellenes táplálkozással és sok testmozgással befolyásolható-e. Ha igen, a zsírsejtek számára akkor is legfeljebb a felnőttkor kezdetéig lehetnék hatással. Így a fogyni vágyóknak nem marad más, a sejtek zsírtartalmát kell csökkenteniük. Úgy tűnik azonban, hogy ha a zsírszövet sejtjeiben lévő nagy zsírcseppek egyszer már megnőttek, kiüríthetők ugyan, de azután "mohón várják", hogy új zsírtartalomra tegyenek szert. A kiürült zsírsejtek hosszú évek alatt sem szívódnak föl, ahogy korábban remélték. Vagyis legegyszerűbb lenne nem elhízni. De ha már ez megtörtént, meg kell találni a tartós ellenszert, ami csakis egy összehangolt mozgás- és táplálkozásprogram lehet. Mindazoknak, akik reményüket vesztették a tartós fogyás tekintetében, tudniuk kell, hogy létezik jó módszer, legfeljebb eddig nem találták meg – mondja dr. Keresztényi Zoltán, az Oxygen Medical életmódprogramjainak vezetője. – Az is lehet, hogy többször próbálkoztak már egészségre káros eljárásokkal, akár úgy is, hogy nem tudták: ezzel ártanak maguknak. Éppen ezért lehet nagy segítség a személyre szabott életmód-program, amelyet természetesen csakis a gondos állapotfelmérésre lehet alapozni. Így kizárhatóak a kockázati tényezők és kiderülhet, mi a legoptimálisabb edzés- illetve étrend. Onnantól már „csak” kitartásra van szükség, az eredmény pedig biztosan várható.

oxygenmedical.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!