A napfényre szüksége van a szervezetnek

Szerző: Varga Julis
A hideg, téli, borús idő után mindenkit felüdít a tavaszi napsütés és a meleg, élvezettel dobjuk le magunkról a vastag ruhadarabokat. Dr. Kleszky Miklós bőrgyógyászt arról kérdeztük, hogyan viseli bőrünk az időjárás-változást, és mire tanácsos ilyenkor jobban odafigyelni.
Kell-e óvnunk bőrünket a tavaszi időjárástól?
Mi, bőrgyógyászok, az ultraibolya sugárzásra, és annak az emberi bőrre gyakorolt hatásaira figyelünk elsősorban. Nem eléggé közismert tény, hogy tavasszal az ultraibolya sugárzás igen erős, úgyhogy kora tavasszal, különösen, amikor szép tiszta az idő, bőrünket a napfénytől legalább annyira védeni kell, mint nyáron.

Mennyire viseli meg bőrünket a téli hónapok utáni melegebb idő?
Bőrünket a hirtelen meleg nem viseli meg különösebben. Viszont, amire sokszor nem gondolunk, pedig fontos, hogy a viszonylagos túlöltözöttség – ami tavasszal érthető és sokszor előfordul – a szívet és a vérkeringést feleslegesen terheli meg. Nagyon ajánlatos erre például csecsemők sétáltatásakor gondolni, akárcsak a magas vérnyomásban szenvedő idősek esetében is.

Mennyire kell tartanunk a naptól?
Ez egy nagyon izgalmas kérdés. Ami az emberi bőrt illeti, a napfény ultraibolya sugárzásának hosszú távon káros hatásai mindig is ismertek voltak. Sajnos, az ózonlyuk kialakulásának következtében a sugárzás fizikai összetétele az emberi bőrre nézve károsan megváltozott. Ennek már gyakorlati következményeit is látjuk, például Ausztrália déli államainak lakosságán és állataikon is. Ezért a világ minden bőrgyógyász orvosa olyan irányú felvilágosító aktivitást fejt ki, hogy az emberiség kerülje a napfényt, illetve, ha nem tudja kerülni, folyamatosan és gondosan védekezzék ellene. Ugyanakkor az újabb orvostudományi kutatások a D3-vitamin központi szerepét többféle anyagcsere-folyamatban sokkal fényesebb megvilágításban tárják elénk, mint eddig bármikor. Ez az anyag nemcsak – mint eddig is tudtuk – az élethez szükséges, hanem az emberi szervezet tartós egészségéhez is. Hogy csak egyetlen példát mondjak, belső szervi rosszindulatú daganatok keletkezése ellen is véd. Márpedig a D3-vitamin emberben való keletkezéséhez a napfény elengedhetetlen, nem is akármilyen kis mennyiségben. Ezzel az ellentmondással kapcsolatban adandó tanácsok még éles vita tárgyát képezik az orvosok között. Így egyelőre azt lehet mondani, hogy az arany középút a helyes, ez bizonyára nem is lepi meg a kedves olvasót. Napozni szabad, de leégni nem. Ismételt leégések a későbbiekben bőrdaganatok keletkezéséhez vezethetnek.

Vannak-e olyan bőrproblémák, amelyek gyógyulásában segít a nap?
Természetesen vannak, nem is egy. Főleg a pikkelysömör és a különböző bőrtúlérzékenységi reakciók, úgynevezett ekcémák gyógyulásában játszik döntő szerepet. Megjegyzendő, hogy nem mindegyik fajtánál, és nem mindenkinél egyformán.

Milyen gyakori panaszokkal fordulnak ilyenkor orvoshoz az emberek?
Tavasz elején még főleg azokkal a bőrbetegségekkel találkozunk, melyeknek a tél a szezonja – főleg a fentebb említett kettővel.

Vannak-e tipikus tavaszi bőrbajok?
Vannak olyan fényérzékenységi reakciók az emberi bőrön, melyeket csak a kora tavaszi napfény vált ki, a nyári napfény pedig már nem is nagyon. Ezek szerencsére ritkák, de sajnos épp eléggé súlyosak is.
Gyakoribbak-e az allergiás bőrpanaszok tavasszal?
Másféle túlérzékenységgel kapcsolatos bőrpanaszok gyakoribbak télen és tavasszal, és másfélék nyáron. Télen nagyobb számban a száraz bőrű emberek bőrgyulladásaival, nyáron inkább a csalánkiütések különböző fajtáival találkozunk.

Használnak-e a testápolók? Fontos kérdés, a válasz pedig egyértelmű: száraz bőrű emberek számára testápoló rendszeres használata nemhogy megengedett, hanem szinte kötelező, mert nemcsak kellemes, hanem szükséges is. Sőt, sok esetben betegségmegelőző szerepe van. Száraz és egészséges bőrű ember bármilyen testápolót használhat. Akinek bőrgyulladásai is szoktak lenni, célszerű hipoallergén testápolóra áttérnie, melyek gyógyszertárakban, drogériákban mindenütt kaphatók. A közvetlen termékforgalmazással ajánlott testápolóktól sem kell idegenkedni.

Milyen alternatív módok vannak a száraz bőr ápolására? Németországban például igen népszerűek az úgynevezett olajfürdők, melyek tulajdonképpen nem mások, mint Kleopátra ókori fürdővizének modern változatai.
Gyógyszertárak nálunk is forgalmazzák őket; nem olcsók, de nagyon hasznosak. Ezzel ellentétben, ami általánosságban nem ajánlott, az a habfürdő. Nagyon kellemesek ugyan, de a bőrre nézve egészségtelenek. Különösen vonatkozik ez a gyermekekre!

Létezik-e bőrgyógyászati népbetegség, és mi ennek az oka?
Gyakran teszik fel ezt a kíváncsi kérdést. Talán azt lehet mondani, hogy telente legtöbbet az ekcémákkal és a pikkelysömörrel, nyaranta a különféle fertőző bőrbetegségekkel küszködünk. Sajnos az előbbieknél az örökletes hajlam a döntő, így társadalmi méretű megelőzésre nehéz gondolni, az utóbbiak esetében pedig a sokféle baktérium és vírus olyan ellenfeleink, akiket véglegesen sohasem fogunk legyőzni. Mindazonáltal zárszóként talán elmondható, hogy nagy általánosságban a gyakorlati orvoslás lépést tud tartani a kihívásokkal.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!