A különböző fogamzásgátlóknak különbözőek a veszélyei

2011. 04. 13.
Szerző: Szimpatika
Az asztma és a fogamzásgátlók közti kapcsolat rendszeres témája a különböző vizsgálatoknak. Korábbi kutatások azt is igazolták, hogy a terhesség előtti időszakban szedett fogamzásgátló tabletták nemcsak az anyára, de a magzat egészségére is hatással vannak. A megfigyelések alapján a készítmények a születendő gyermeknél növelhetik az asztma kialakulásának kockázatát.
Az asztma a légutak gyulladásával járó betegség, az eddigi kutatások alapján pedig feltételezhető, hogy a hormonok a gyulladásos folyamatok erősítése, vagy a gyulladáscsökkentő folyamatok gyengítése révén fejtik ki hatásukat – magyarázza dr. Potecz Györgyi, a Budai Allergiaközpont tüdőgyógyásza.

Az Amerikai Asztma, Allergia és Immunológia Akadémia éves ülésén bemutatott tanulmányban a kutatók arra a kérdésre keresték a választ, hogy a tabletta típusa miként befolyásolja ezt a folyamatot.

Kombinált készítmények és mini-pill

A fogamzásgátló tablettáknak több típusát is ismerjük, melyek szedéséről minden esetben, egyénre szabottan a kezelőorvos dönt. A napjainkban elterjedt, ösztrogént és progeszteront egyaránt tartalmazó kombinált hatású fogamzásgátlók helyett bizonyos esetekben csak progeszteront tartalmazó, ún. mini-pill felírására kerül sor. A fogamzásgátlók ezen típusa alkalmazható például a szoptatás időszakában, de azok számára is megoldást jelenthet, akik valamilyen okból nem szedhetnek ösztrogént: a 35 évnél idősebbek, a dohányzók, a magas vérnyomásban vagy migrénben szenvedők, vagy a vérrögképződésre való fokozott hajlam esetén.
A tabletta típusa is fontos lehet. A vizsgálatban résztvevő gyermekek állapotát a kutatók 6, 18, illetve 36 hónapos korukig követték nyomon. Feljegyezték az ez idő alatt előforduló légúti fertőzések, nehézlégzés és asztmás tünetek gyakoriságát. A vizsgálati eredmények alapján a kutatók úgy találták, hogy a kombinált fogamzásgátló szedése nem befolyásolta a gyermeknél jelentkező légúti problémák előfordulásának gyakoriságát. Ezzel szemben a mini-pillt, vagyis a csak progeszteront tartalmazó készítményt szedők esetében a gyermekeknél valamivel gyakrabban jelentkezett nehézlégzés. A tabletták ezen típusát azonban a vizsgálatban résztvevők körében viszonylag kevesen alkalmazták, így további vizsgálatok szükségesek az összefüggések pontos felderítéséhez.

Fontos a tudatos felkészülés

A tanulmány eredményei alapján tehát nem állíthatjuk egyértelműen, hogy a mini-pill szedése minden esetben fokozott kockázatot jelent a születendő gyermek egészségére nézve. A kutatás azonban még inkább felhívja a figyelmet a terhességre való tudatos felkészülés fontosságára. Az asztmára való hajlam öröklődik, így az asztmás kismamák esetében különösen lényeges, hogy már a tervezett teherbeesés időpontját megelőzően felkeressék kezelőorvosukat, és segítségével egy olyan optimális kezelési tervet kapjanak, mely a születendő gyermek és az édesanya egészségét egyaránt biztosítja.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!