Többféle betegséget is meggyógyít az emberi ürülék

Szerző: Szimpatika
Vastagbélgyulladást, Parkinson-kórt és több autoimmun betegséget is gyógyíthat a széklettranszplantáció. Meghökkentő gyógymód, amikor betegség legyőzésére egy másik ember székletét juttatják a bélbe.
Thomas Borody gasztroenterológus-professzor az ausztráliai Új-Dél-Walesben már régóta sikerrel alkalmazza az eljárást. Egy alkalommal azt a meglepő megfigyelést tette, hogy a kezelés során egy Parkinson-kórban szenvedő beteg idegi tünetei is javultak – írja a NOL.hu.  De vizsgálatai szerint enyhül a szklerózis multiplex, a krónikus fáradság szindróma vagy a reumatoid artritisz lefolyása is. Ezek mind autoimmun betegségek, akár az 1. típusú cukorbaj.

A gyógyításban ismeretlen a gusztustalan fogalma. A tudomány a kérdést nem a hétköznapi szemérem szempontjai szerint közelíti meg. A „széklettranszplantáció”, másképpen „baktériumterápia széklettel” vagy „széklettranszfúzió” elméleti háttere az ún. baktériuminterferencia, vagyis az, hogy az egészséges embertől származó székletben föllelhető ártalmatlan baktériumok a beteg vastagbélben kiszorítják helyükről a betegséget okozókat. Az eljárás egyszerű: a laboratóriumban preparált és ártó baktériumokra bevizsgált székletet szájon vagy végbélen át egy szondán keresztül küldik a bélbe.
Bár a szokásos antibiotikumos kezelés eredményes, gyakori, hogy a baj kiújul. Székletbevitel után a gyógyulás viszont véglegesnek tűnik. Anne Vrieze amszterdami kutató 18 cukorbetegen végzett kettős vak vizsgálat eredményeit ismertette múlt év őszen egy konferencián Stockholmban. Az eredmények itt is magukért beszélnek: hat héttel a székletterápia után a cukorbaj paraméterei javultak, az inzulinszükséglet csökkent.
Hogy a baktériumok hányféle meglepetést tartogatnak, a jövő zenéje. További kutatások szükségesek, mondja Arthur Kaser cambridge-i kutató a New Scientistben. Jószerével azt sem tudjuk még, voltaképpen milyen is az „egészséges” székletbaktérium összetétele. Kaser, ha nem is szkeptikus, de óvatosságra int. Szerinte a székletinfúzió széles elterjedése aligha várható egyhamar, sőt éppen, mivel a bélbaktériumok szerepet játszhatnak számos autoimmun kórkép kiváltásában, az sem kizárt, hogy a székletterápiával egyik bajt meggyógyítva létrehozunk egy másikat. Mindazonáltal, ha a módszer haszna autoimmun betegségekben is bebizonyosodik, nem az első eset lesz, amikor egy gyógymód az eredetileg megcélzott betegség mellett egy másiknál is hasznosul.
Ami pedig a viszolygókat illeti, a gyógyításban a gusztustalan vagy gusztusos fogalma ismeretlen. Annál inkább ismert viszont a más testéből való élő anyag felhasználása. Elég csak a vérátömlesztésre utalnunk.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!