Kerti törpe a virágládában

2011. 03. 28.
Szerző: Szimpatika
Amint kisüt a nap és elkezd pezsegni az élet, ellenállhatatlan vágyat érzek arra, hogy kivonuljak a „természetbe”. Alig várom, hogy eljussak szüleim kiskertjébe, akik nagy türelemmel viselik, hogy teljes hozzá nem értéssel kontárkodom a veteményben. De mit tegyek, ha hazaérve elillan a varázs, nem sarjad a rozmaring és nem nyílnak a virágok az orrom előtt? A megoldás: virágláda!
Hogyan készítsünk kerítést?

A virágláda kihelyezéséhez először is alapos terepszemlét tartottam.
Keskeny, ámde napos ablakpárkányunkat úgy lehetett a legjobban kihasználni, hogy lécből egy „kerítést” gyártottam, amely nem csak dekoratív, de védi a ládát és az utcán sétálókat a balesetektől. Ehhez persze erős L-vasakkal kellett a párkányt keretező falhoz rögzíteni.
Az elkészítéshez két, olyan hosszú lécre volt szükség, mint az ablakpárkány szélessége. Ezek elég erősek ahhoz, hogy megtartsák a ládát, a díszítésükhöz pedig maradék lécdarabokat használtam fel.
Az alpesi sítúrák legtanulságosabb része számomra a házak erkélyein ezerféleképpen kifaragott, és sorban egymás mellé rakott lécek által alkotott minták megunhatatlan sokfélesége.
Erre emlékezve fűrészeltem egy nagyon egyszerű mintát a saját kis kerítésem léceire, felcsavaroztam őket, és időtálló olajfestékkel lekentem az egészet.
A végén arany lakkfilccel kihúztam a díszítőlécek kontúrjait, így jobban kiemelkednek az egyszínű háttérből, és a szemközti házban lakó ismeretlen „ablakszomszéd”, akivel néha összeintegetünk, és szinte az egyetlen, aki látja, mit alkottam, szebb látványban részesül.
A látványról persze elsősorban a színpompás növények gondoskodnak, melyek a virágládába kerülnek, de az sem mindegy, milyen a virágláda!

A virágláda díszítése




A műanyag virágláda nagyon praktikus, de valljuk be, nem túl szép.

Hogyan erősíthetjük meg, és dobhatjuk fel a látványt?

Tévedés volt azt gondolni, hogy virágládát venni nem nehéz: egyik kereskedésben sem találtam két egyformát a megfelelő méretű, sötétbarna műanyag tepsiből.

Szerencsére, útban egy erdei ösvény felé, egy kertövezeti kipakolt kupac tetején leltem két egyformára fakult és deformálódott, de pont jó méretű ládát, amit gondolkodás nélkül bedobtam a csomagtartóba.
Persze nem feltételezem, hogy mást is ilyen pech-szerencse sorozat érhet, de talán a pincében-padláson te is találsz olyan, szükség esetére mégiscsak eltett ládát, ami most felöltöztetve újra méltó lesz arra, hogy használd, és kitedd az ablakba.
Nem vagyok oda a műanyagért, de kétségtelen előnyei vannak, ha virágláda készül belőle.
Először is könnyű és törhetetlen, ami egy emeleti ablakba kihelyezve fontos szempont, és az ára is kifizethető.
Hátránya, hogy nem túl szép, idővel a napsütéstől kifakul és hajlamos deformálódni is – az utóbbi káros tulajdonságokat az általam „kukázott” két láda remekül demonstrálta, de legalább tudtam, mire számíthatok, milyen hibákat kell kiküszöbölni.
Így néz ki a spárgával megerősített virágláda
A deformálódás nálam nem csak esztétikai probléma, hanem a hely keskenységére való tekintettel, ahova elhelyezném a virágokat, félő volt, hogy a kitüremkedő láda vagy az ablaküvegen szeretne bejönni, vagy pedig az utca felé terjeszkedne. Ezért átforrósított szöggel két-két lyukat égettem a láda két szemközti falába középtájt, és egy spárgával kicsit összehúztam, rögzítettem a távolságukat. Ez a spárga később sem befolyásolta a rendeltetésszerű használatot.
A csúnyaságot pedig kedvenc csomagolópapírommal és a jól bevált ragasztólakkozással oldottam meg. Először csak azt az oldalát szerettem volna bevonni, ami a szoba felé tekint, de aztán papír is maradt, és különben is, kezemben volt a ragasztós ecset, úgyhogy mind a négy oldala kapott díszítést. Az oldalakhoz akkora papírt szabtam ki, hogy egy kis keret maradjon a láda eredeti színéből, aztán a szokott módon ragasztólakkal a helyükre ragasztottam őket.
Végül többször átvontam a felületet ragasztólakkal, hogy jól bírja majd a permetezést és a nyári zivatarokat.


Kerti törpe

A kerti törpéim gondoskodnak arról, hogy nedves legyen a virágföld akkor is, ha elfelejtek locsolni néhanapján.

Mindig is szerettem volna kert- és törpe-tulajdonos lenni. Most, hogy a kiskertem szinte készen áll a kihelyezésre, végre lettek törpéim is, mert feledékeny vagyok, és ki kellett találnom valamit, hogy (már bocsánat a képzavarért) ennek ne a virágok igyák meg a levét.
Amióta piacra dobták a finom és állítólag nagyon egészséges probiotikus italt, zavar az a hatalmas szemétkupac, amit a fogyasztásával termelünk: folyamatosan gondolkoztam, mit lehetne kezdeni velük, ezért is jött az ötlet, hogy néhány apró lyukkal átszúrva és a földbe dugva alkalmas lehet az öntözés késleltetésére.
Nálunk a család nem a megszokott módon fogyasztja az italt újabban, hanem fejre állítjuk, és recés késsel levágjuk az alját. Kihörpintve a nedűt jól kimosom a műanyag tartályt, és tűvel egy-két lyukat ütök a fóliába. (Nem kell több, mert akkor pillanatok alatt elillan a víz.)

És hogy mi díszíti a műanyag flakonokat?

Rajzolhatsz rá lakkfilccel, vagy használhatsz motívumokat arról a csomagolópapírról, amivel bevontad a virágosládát.

Én természetesen vidám kerti törpékkel dekoráltam az enyéimet!!!
Részletesebben itt olvashatsz a törpekészítés mikéntjéről.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!