Elárulták a Coca Cola titkos receptjét

2011. 03. 25.
Szerző: Szimpatika
Egy amerikai rádióműsorban elárulták a Coca Cola mostanáig hétpecsétes titokként őrzött receptjét. Az összetevők és azok aránya évtizedek óta alapja egy legendának, amelyre a világ egyik legismertebb márkáját, és annak reklámjait építették.
A receptet állítólag egy páncélteremben őrzik, és annyira védik, hogy az azt ismerő két cégvezető nem ülhet fel ugyanarra a repülőre, hogy baleset esetén nehogy örökre elvesszen az üdítő „tudása”. „Úgy hisszük, megtaláltuk a Coca Cola eredeti receptjét", mondta a This American Life című műsor vezetője, Ira Glass a hétvégén. A kézzel írt receptet egy régi gyógyszerkönyvben találták, és az Atlanta Journal Constitution egyszer, 1979-ben már leközölte. A kólát a feltalálóként ismertté vált John Pemberton egyik ismerőse fejlesztette ki, s csak később lett Pemberton találmánya. (Aki az italt eredetileg drog- és más függőségek ellen ajánlotta, lévén, háborús veteránként egykoron maga is morfiumfüggő volt.)

A kóla az alábbi összetevőkből készül: 20 csepp narancshéjolaj, 30 csepp citromhéjolaj, 10 csepp szerecsendió-olaj, öt csepp korianderolaj, 10 csepp neroli (egy narancsféle) olaj, ugyanennyi fahéj és nyolc uncia alkohol. Két-két és fél unciát kell venni ezek keverékéből, s ezt továbbízesíteni két pint limelével, egy uncia vaníliával, másfél uncia karamellcukorral, 30 font cukorral és kokalevél folyékony kivonatával – így az ital kis mennyiségben kokaint is tartalmaz. „Sajnos, az ez alapján készült ital semmiben nem hasonlít a mai kóla ízére. De ez nem jelenti azt, hogy ne ez lenne az eredeti recept" – mondta a műsorvezető. A This American Life című műsort 500 kisebb nagyobb rádióban sugározzák az Egyesült Államokban. A Coca-Cola szóvivője cáfolta, hogy a recept megegyezne azzal, amelyet egy atlantai bank széfjében őriz a cég. „Sokan próbálták már megfejteni a titkos formulát, senkinek soha nem sikerült" – mondta Kerry Tessler, a vállalat szóvivője.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!