Online urológus

Szerző: Zimre zsuzsa
Az online rendelések hasznáról, hátulütőiről, és a magyar férfiakat érintő problémákról kérdeztük Dr. Kulcsár Dánielt, a soproni Erzsébet Kórház Urológiai Osztályának osztályvezető főorvosát.
Hogyan jött az online urológiai rendelés ötlete?

Egy régi hagyományokkal rendelkező magyar gyógyszergyár képviselője keresett meg, hogy lenne-e kedvem részt venni egy online urológiai rendelésben, amit a „Férfi Egészségőr Egyesület" szervez. Örömmel tettem eleget a kérésnek, hiszen tudom, hogy a beteg emberek sokszor szívesebben veszik igénybe az online rendelési formát, mivel a problémák sokszor intim jellegűek, és a személyes találkozást nem szívesen vállalják.

Mennyire működik az online rendelés?

Közel egy éve végzem ezt a rendelési formát, és megállapítható, hogy egyre többen választják az anonimitást. Tudomásom szerint az országból több urológus kollégám is végez hasonló rendelést, így biztosítva van, hogy a délutáni időszak majdnem minden órájában este 10 óráig elérhető legyen egy szakorvos, aki a kérdésekre válaszol. Nem hordoz magában veszélyeket az anonimitás? Az anonimitás előnyt jelent, hiszen sokan olyan kérdést vagy problémát vetnek fel, ami személyes jellegénél, valamint intimitásánál fogva diszkréciót igényel. Ugyanakkor abban az esetben, ha olyan súlyos egészségügyi problémával találkozom, ami gyors segítséget, vizsgálatot és beavatkozást igényel, mindig figyelmeztetem a kérdésfeltevőt, hogy mielőbb forduljon személyesen szakorvoshoz.

Mennyiben váltja ki az online rendelés a személyeset?

Egyértelműen kijelenthető, hogy az online rendelés nem helyettesítheti a hagyományos rendelési formát, hiszen a gyógyító tevékenység legfontosabb része a vizsgálat, ami csak a személyes megjelenés esetén lehetséges.

Milyen kérdésekre kaphatnak választ a betegek?

Az esetek nagyobb részében urológiai problémákkal fordulnak hozzám a levélírók, vizelési rendellenességet, hasi, deréktáji fájdalmakat panaszolva. Emellett szülők érdeklődnek kisgyermekük esetleges fejlődési rendellenességéről, valamint a kérdések jó része szól a szexuális élet zavarairól.


Mekkora problémát jelent ma az impotencia a magyar férfiak körében?

Azok a férfiak, akik szexuális problémával fordulnak hozzám, csak egy töredékét jelentik mindazoknak, akik hasonló gondokkal küzdenek. Ennek oka az, hogy a középkorú, idősebb generáció még meglehetősen prűd társadalmi viszonyok között szocializálódott. Ezért is fontos, hogy online formában, anonim módon tehessék fel kérdéseiket. A fiatal generáció is gyakran tesz fel kérdéseket a szexuális élettel kapcsolatosan. Ebben a korosztályban jellemző, hogy az egyik legnagyobb gondot a szexuális teljesítőképesség fokozása jelenti, ugyanis sokan szeretnének olyan képességekre szert tenni, amik csak a bulvármédia és az internet világában léteznek, a való életben pedig megvalósíthatatlanok. Természetesen fiatalok körében is találkozunk valós szexuális problémákkal, de ezek hátterében az esetek döntő többségében nem szervi megbetegedések, hanem lelki okok állnak.

Mik a leggyakoribb férfibetegségek?

Ha meg kell határozni, hogy mi a magyar férfiak leggyakoribb betegsége, akkor azt kell mondanom, hogy az idősebb korosztályban a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás, a fiatalabb generációnál pedig az alsó húgyúti gyulladásos megbetegedések. Ezeknek a tünetei sokszor hasonlóak: gyakori nappali és éjszakai vizelések, a vizeletsugár gyengülése, alhasi fájdalmak, fájdalmas vizeletürítés. A parancsoló vizelési ingerek sokszor akár vizelettartási képtelenségig fokozódhatnak, tehát elmondhatjuk, hogy létezik férfi inkontinencia is. Természetesen húgyúti köves megbetegedések, fejlődési rendellenességek is foglalkoztatják a kérdésfeltevőket. Meg kell említeni, hogy a legsúlyosabb urogenitális megbetegedések, a daganatos kórképek is számos esetben kérdések tárgyát képezik.

Milyen szűrővizsgálatok léteznek a férfiakat sújtó betegségek kiszűrésére?

Ha daganatokról beszélünk, nem feledkezhetünk meg a szűrővizsgálatok fontosságáról. Fiatal fiúk, férfiak számára a legfontosabb a külső nemi szervek önvizsgálata, melyre egészen kis korban kell megtanítani a gyerekeket. Ez nemcsak esetleges daganatok kiszűrését teszi lehetővé, hanem ritka fejlődési rendellenességekre is fény derülhet, mint például a rejtettheréjűség, a fitymaszűkület vagy a here visszértágulata. Az idősebb férfiak számára a prosztatarák-szűrés a leglényegesebb. Lehetőség van laborvizsgálattal a PSA érték vérből történő meghatározására, tapintási vizsgálattal a prosztata megítélésére, és szükség esetén ultrahangvizsgálatra is sor kerülhet. 50 év felett célszerű évente prosztatarák-szűrést végezni, viszont akinek családjában urogenitális daganat már előfordult, ezen vizsgálatok akár gyakrabban is elvégezhetők. Megragadom az alkalmat, hogy itt is fölhívjam a figyelmet korra és nemre való tekintet nélkül a véres vizeletürítés jelentőségére. Ez a tünet számtalan húgyúti daganat első jele lehet, aminek a korai felismerése megfelelő vizsgálatokkal elvégezhető.

Mennyire tájékozottak a magyar fiatalok a szexuális úton terjedő betegségeket illetően?

Külön témaként kezelendő a feltett kérdések körében a szexuális úton terjedő betegségek, mert ez a probléma több társszakmát is érint. Az urológust általában csak az egyik fél – a férfi – keresi fel, emiatt szoros együttműködés szükséges a nőgyógyász szakorvossal, a bőr- és nemi betegségek szakorvosával, valamint a háziorvossal. A feltett kérdések során tapasztalom, hogy ezen a területen is nagy az ismeretek hiánya, elsősorban a fiatalok körében. Ennek oka az elmúlt évek évtizedek oktatáspolitikájában keresendő. Az online rendelés némi lehetőséget ad arra is, hogy ezeket a hiányosságokat a válaszadások során valamilyen mértékig pótoljuk.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!