Egy kiló mínusz - négy hónap plusz

Szerző: Szimpatika
A világ fejlettebb részén az elhízottak  száma ötévente megduplázódik. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a dohányzást követően a túlsúly  a második legfontosabb, megelőzhető rizikófaktor, ezért a WHO az elhízást betegségnek nyilvánította.
A testsúly csökkentésével a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a szív- és koszorúér és ízületi betegségek bizonyítottan megelőzhetők. Már öt–tíz százalékos testsúlycsökkenés is képes arra, hogy a súlyos szövődmények jelentős részét megelőzze. Természetesen csak akkor, ha az alacsonyabb testsúly fennmarad.

Tízszázalékos testsúlycsökkenés:

- az összes halálozás 20 százalékos,

- a daganatos halálozás 37 százalékos,

- a cukorbetegséggel kapcsolatos halálozás 40 százalékos,

- a szív- és érrendszeri betegségekkel kapcsolatos halálozás 9 százalékos mérséklődését jelentette, egy tizenkét éven át tartó, közel ötvenezer fős mintán végzett követés eredményei szerint. Az USA-ban végzett kutatás azt is bebizonyította, hogy cukorbetegeknél minden elvesztett testsúlykilogramm három négy hónapos élettartam növekedést eredményezett.

Magyarországon minden második ember túlsúlyos vagy elhízott. Márpedig ez nem csak, illetve nem elsősorban esztétikai probléma.

Minden testsúlyproblémával küzdő ember tudja, hogy meghízni nagyon könnyű. Lefogyni annál nehezebb. Vajon miért? Sok oka van ennek. Alapvetően természetesen az, hogy elfogyasztott ételeink kalóriatartalma sokkal magasabb, mint amennyi energiát napi tevékenységeinkkel felhasználunk. Ennek bizonyítására néhány elszomorító adat, amely azt bizonyítja, hogy az elfogyasztott élelmiszer energiatartalmának ledolgozásához mennyit kell/lene/ gyalogolnunk.

- 2 szelet bacon szalonna           18 perc,

- 1 pohár sör                                22 perc,

- egy pohár üdítő                          20 perc,

- egy hamburger                          67 perc,

- egy szalámis szendvics             53 perc

- egy negyed pizza                       35 perc gyaloglással dolgozható le.

Gyalogolunk e ennyit naponta? Ugye, nem. A többi rendszeresen végzett tevékenységünk sajnos még ennyi kalóriát sem igényel

- A főzés  óránként        96,

- a vasalás                     85,2,

- fekve pihenés             70,8,

- az ülő munka               91,8,

- számítógép-kezelés     69,6 kalória energiafelhasználást jelent,

vagyis egy óra alatt annyi kalóriát tudunk elégetni ezekkel a tevékenységekkel, amennyi egy nagy almában van. Ezért olyan nehéz lefogyni.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!