Minden daganatos betegnek joga van az egyéni, célzott terápiákra

2011. 03. 09.
Szerző: Szimpatika
Az elmúlt időszakban az áttétes emlőrák célzott kezelésével kapcsolatban napvilágot látott híreket követően az Európai Bizottság bejelentette, hogy az érképződést gátló célzott kezelést továbbra is támogatja.
A daganatgyógyítás szemlélete alapvetően megváltozott az elmúlt években. A személyre szabott kezelés egyre inkább előtérbe került, azaz a daganatok különböző genetikai sajátosságainak megfelelő célzott terápiára is van már lehetőség.

Az európai szakhatóságok felülvizsgálták e célzott terápiák hatékonyságát és hasznosságát az elmúlt időszakban. A gyógyszerek emberi felhasználását vizsgáló bizottság javaslata alapján az Európai Bizottság megerősítette a bevacizumab paclitaxel kombinációban történő felhasználásának lehetőségét áttétes emlőrákos betegek esetében. A támogatott kombináció másik tagja a paclitaxel az Európában leggyakrabban használt kemoterápiás szer, mint ahogy az érképződést gátló biológiai terápiához is leggyakrabban hozzáadott terápia.

A bizottsági döntéssel így továbbra is elérhető maradt az áttétes emlőrákban alkalmazható egyetlen célzott biológiai terápiás lehetőség. Az emlőrákindikáción túl a terápia a vastagbél- és végbélrákos, valamint a tüdőrákos magyar betegek számára is elérhető, melyet 2010.  július 1 óta az OEP is teljes körűen finanszíroz.

A kemoterápia nemcsak a daganatos osztódó sejtekre hat, hanem a szervezet egyéb gyorsan osztódó sejtjeit is károsítja.  Ezzel szemben a célzott biológia terápiák csak a daganatos sejteken fejtik ki hatásukat.  Az érképződést gátló célzott kezelés döntően a daganatok érellátását gátolja és így csökkenti a daganat méretét, biztosítva a betegség rosszabbodásáig eltelő időszak meghosszabbítását illetve egyes daganatoknál a hosszabb teljes túlélést.

A daganatos elváltozások kifejlődése során az erek ahhoz kellenek, hogy a daganat növekedéséhez tápanyagot és oxigént szállítsanak a daganatba. A daganat növekedéséhez az új erek képződése elengedhetetlen. Ha a daganat elér egy bizonyos nagyságot (körülbelül egy színes gombostűfejnyi méretet), már fokozott oxigén- és tápanyagigénye miatt úgynevezett érnövekedési anyagokat termel, mely a daganat környezetében lévő ereket arra készteti, hogy új erek képződésével javítsák a daganat érellátását.

A környező erek felszínén lévő antennák vagy más néven receptorok fogják be a daganat által termelt faktorok jeleit, melynek hatására az erek oldalágakat képeznek. A daganat érellátásának megszüntetetésével a daganat tápanyag hiányában "éhezik", majd sorvadni kezd, így a növekedése saját erek nélkül megáll. Az érképződést gátló kezelés egy korszerű, célzott onkológiai kezelést tesz lehetővé. Az elsőként kifejlesztett és jelenleg is a legtöbb daganattípusban hatékonyságot mutató célzott biológiai kezelés hazánkban is hozzáférhető.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!