Ötmilliárd mobilmániás veszélyben?

2011. 03. 01.
Szerző: Szimpatika
Kérdés, hogy okoz-e bármiféle ártalmat a mobil. Erre is kíváncsiak voltak a kutatók. Annyi biztos, hogy a készülék antennájához legközelebbi agyi rész glükóz-anyagcseréje növekszik.
Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézetek (NIH) kutatója Nora Volkow és kollégái 47 emberen vizsgálták a mobiltelefon agyműködésre gyakorolt hatását: ötven percen át bekapcsolt mobilt tartottak a kísérletben részt vevők füléhez. Kimutatták, hogy a telefon 7 százalékkal intenzívebbé tette a legközelebbi agyrész glükóz-anyagcseréjét. A kutatók ugyanakkor hangsúlyozták, hogy ebből önmagában semmilyen következtetés nem vonható le a mobil esetleges agydaganatot okozó vagy bármilyen egyéb káros egészségügyi hatásaira vonatkozóan.

A mobiltelefonok használata drámai mértékben megnőtt az 1980-as évek elejére-közepére eső megjelenésük óta: ma mintegy ötmilliárdot használnak világszerte. Egyes tanulmányok összefüggésbe hozták a mobilhasználatot az agydaganatok kialakulásával, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nagyszabású kutatása azonban nem vezetett egyértelmű eredményre.

A Journal of the American Medical Association című folyóiratban megjelent tanulmányra reagáló két kutató, Henry Lai a seattle-i székhelyű Washingtoni Egyetemről és Lennart Hardell a svédországi Örebro egyetemi kórházából a további kutatások szükségességére hívta fel a figyelmet.
Patrick Haggard, a University College London (UCL) professzora ugyanakkor azt emelte ki, hogy az agyi anyagcserében a megfigyeltnél sokkal nagyobb mértékű változást tudnak előidézni természetes folyamatok, így például a gondolkodás is. S egyúttal arra következtetésre jutott, hogy a túlzott mobilhasználat megváltoztathatja a gondolkodást, és a viselkedést is.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!