Kettészakadt az ország

Szerző: Szimpatika
Míg a budapestiek pénteken reggel szinte derült időre ébredtek, addig Szegeden a csütörtökön kezdődött havazás miatt szinte megbénult az élet. Jó, tudjuk, ma még február van. S a február csillagászatilag is téli hónap. Csak hát már nagyon unjuk.
Február végén már nagyon unjuk a telet. Különösen, hogy volt néhány, szinte tavaszias napunk. Nem nagyon akarjuk elfogadni, hogy a tél tartja magát, sőt támadásokat is indít. Azt akarjuk, hogy vége legyen. El akarjuk rakni a télikabátot.

Ezt azonban egyelőre nem tanácsolják a meteorológusok. S bár a nyugati határszélen csalóka az idő, hiszen süt a nap, a hőmérséklet alig kúszik fel a nulla fok fölé. Keleten pedig zuhog a hó.  Ha az időjárási térképekre nézünk, a Duna vonalától nyugatra kissé borús, a nyugati határszélen napos az idő. Szeged környékén, már reggelre tizenöt centméternyi hó hullott, s az előrejelzések szerint a havazás éjfélig várható. Nem lehetetlen, az sem, hogy a lehullott hó vastagsága elérje a húsz-huszonöt centimétert.

A nyugaton élők sem örülhetnek azonban sokáig a napsütésnek. Kelet-délkelet felől egyre többfelé megnövekszik a felhőzet. Kevés napsütésre a délután folyamán már csak a nyugati határszélen számíthatunk. A keleti és középső országrészben többfelé várható havazás, délkeleten intenzív hóesés is lehet. Estig keleten újabb néhány, délkeleten 4-5, míg az ország középső területein 1-2 cm friss hóréteg alakulhat ki. A keleti tájakon az északkeleti, míg nyugaton az északnyugati szél gyakran megélénkül; a középső országrészben gyenge marad a légmozgás. A hóval borított keleti-délkeleti tájakon erős hófúvás is valószínű. A hőmérséklet csúcsértéke -3 és 1 fok között alakul.

Szombaton hajnalban a keleti tájakon mínusz 11 fok is lehet. Ráadásul erős szél kergeti majd havat. Ítéletidő lesz. S nem enged szorításából a hideg a jövő héten sem. Bár néhány fokkal talán melegebb lesz, ezt alig fogjuk észrevenni.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!