Kinek ajánlott a szemüveg, s kinek a kontaktlencse?

2011. 02. 27.
Szerző: Szimpatika
A világ lakosságának fele látáskorrekcióra szorul. A kontaktlencsék pedig egyre gyakrabban helyettesítik a szemüveget. Még sem hord mindenki kontaktencsét. Akkor sem, ha tulajdonképpen kényelmesebb és tökéletesebb látáskorrekciót hoz létre, mint a szemüveg.

Az első, a szemfelszínnel közvetlenül érintkező ötmilliméteres lencsét Thomas Young angol fizikus készítette el saját magának a tizennyolcadik század végén. Az ezt követő században is készítettek üvegből kontaktlencséket, ezek azonban veszélyesek voltak, kemények és nagyon törékenyek. Az áttörést a múlt század hatvanas éveiben feltalált új alapanyag, a hidrogél hozta. Az ebből készített, azóta egyre magasabb víztartalmú lágy lencsékkel ma már gyakorlatilag bármilyen látáshibát korrigálni lehet. Az új lencsék szinte észrevehetetlenek, nem okoznak idegen test érzetet, s ma már kozmetikai okokból is használják őket, hiszen a szem színét is meg lehet változtatni velük.


A világ lakosságának fele látáskorrekcióra szorul. A kontaktlencsék pedig egyre gyakrabban helyettesítik a szemüveget. Általában fiatalok hordják, de ma már az egynapos progresszív lencséket gyakran viselik negyvenöt éven fölüliek is. Azok számára is ajánlott használatuk, akik a távolba látáshoz és olvasáshoz egyaránt szemüvegre szorulnak. Mert ők a távollátáshoz hordhatnak lencsét,  s az olvasáshoz elég csak egy szemüveget csináltatniuk.  Vagyis a kontaktlencsék mindenkinek ajánlhatók, akiknek életmódja lehetővé teszi a higiénés szabályok betartását, mivel a lencsék tárolása, cseréje bizonyos tisztántartást és odafigyelést azért igényel. És persze elég sokba kerül

A lencsehordás lehetősége elsősorban attól függ, hogy a páciens könnye milyen minőségű és mennyiségű, mivel a lencséknek úszniuk kell a szemen. Ezért a cukorbetegségben szenvedőknek, azoknak, akik hormonkészítményeket szednek vagy erős dohányosok, valamint a nőknek terhességük alatt, gyakoribb vizsgálatnak kell alávetniük magukat. A szervezet hormonháztartásának változása ugyanis s könnyréteg fehérjetartalmának növelésével járhat, s a megnövekedett fehérje a lencsékre rakódik, ezért gyakrabban kell cserélni azokat. Bizonyos szembetegségek, például kötőhártya-gyulladás, erős szemszárazság, vagy bizonyos szaruhártya-rendellenességek esetén az orvosok nem szokták ajánlani a lencsék viselését. A megfelelő kontaktlencse kiválasztásához szigorú szemészeti vizsgálatokra van szükség. A lencse szemre illesztése után fél órával kerül sor az első ellenőrzésre, amikor a szem reakcióját vizsgálják. Ezután háromhavonta szükséges kontrollvizsgálat, melynek során az orvos vagy kontaktológus szakember felírja a következő időszakra szükséges lencséket. Kontaktlencséhez máshogyan nem lehet hozzájutni. Sem patikában, sem illatszerboltban nem kapható. Ez nagyon fontos, mert bizonyos esetekben akkor sem szabad lencsét viselni, ha korábban már viseltük. Allergia, gyulladás, fertőzés vagy a szem sérülése, ismétlődő megfázás vagy influenza, illetve bizonyos gyógyszerek szedése esetén a kontaktlencse viselése nem ajánlott. Kontaktlencséket rendeltetés és viselési mód szerint lehet megkülönböztetni. A korrekciós lencsék: távollátás vagy rövidlátás korrekciójára, asztigma gyógyítására alkalmasak, illetve ma már léteznek progresszív lencsék is, amelyek képesek a távol és rövidlátás korrekciójára is. Gyógylencsék: gyógyszerhordozóként, vagy a szem bizonyos sérülései esetén külső védelemként szolgálnak Kozmetikai lencsék pedig elsősorban a szivárványhártya színének megváltoztatására szolgálnak.

Viselési mód szerint: a leggyakoribbak az egy hónapon át, naponta 6–14 órán át hordhatóak. Az elasztikus lencséket egy hétig lehet szünet nélkül viselni. S ma már léteznek harminc napig folyamatosan, éjjel és nappal is hordható lencsék. Vannak olyanok, amelyeket naponta el kell dobni, vannak egy hónapig viselhetők, és olyanok is, amelyek egy éven át megőrzik minőségüket.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!