Házilag elkészíthető napkollektor

Szerző: Kohlheb Norbert
Hogyan lehet a legtisztább és legkimeríthetetlenebb energiaforrást, a napenergiát házilag hasznosítani? Egyszerű lépésenként otthon is könnyen kivitelezhető egy rakétatűzhely, szigetelhetők az ablakok, sőt, sörösdobozokból napenergiás terményszárító, légkollektor vagy vizes napkollektor készíthető.
A növekvő gázárak mellett a magyar lakosság jóformán négyötöde energiaszegény: jövedelmének több mint tizedét kénytelen energiaszámláira költeni. Kutatások szerint Magyarországon jelenleg legalább másfél millió embert érint az energiaszegénység; minden hetedik magyar pedig úgy nyilatkozik, hogy nem képes a lakását sem megfelelő hőmérsékletre felfűteni. Minden ötödik háztartás krónikus tartozást halmozott föl a közüzemi számláival – s ezzel Európában már helyen állunk.

A takarékosságra ösztönzés mellett a leginkább rászorulókon próbálunk segíteni, amikor bármely háztartásban fellelhető szerszámokkal, helyben is könnyen beszerezhető alapanyagokból építünk alternatív energiarendszereket. A megújuló energiaforrásokra épülő legolcsóbb, házilag is kivitelezhető technológiák népszerűsítését és elterjesztését célul kitűző Jövő/Menő Erő/Nyerő program elsőként Mezőcsáton mutatkozott be. Az egy évvel ezelőtt, 2010 márciusában indított programban közösségi szerelőműhelyeket szerveztünk, amelyekben a település lakói aktív részvételük mellett megismerhették, hogyan csökkenthetik energiaszámláikat, vagy javíthatják az energiaszegénységben élők egészségügyi helyzetét és életminőségét.

Az eldobált sörösdobozokból készített napkollektor elkészítése ráadásul jól összehozta a közösséget: Mezőcsáton együtt bütykölt velünk a nyugdíjas fizikatanár és a nagyvállalati igazgató. Olyan gyakorlatias útmutatókat állítottunk össze, amelyek segítésével nagyon hamar összeszerelhető egy napkollektoros aszaló, egy vizes napkollektor vagy akár egy légkollektor is. Kiváló családi program kerekedett belőle, amire bátran hívhattunk szomszédokat, kisebb közösségeket.

A Jövő/Menő Erő/Nyerő programban négy, házilag összeszerelhető, megújuló energiát hasznosító típustervet készítettünk. Roszkos Lajos, a mezőcsáti középiskola nyugalmazott fizikatanára, és felesége egész nyáron napkollektoros aszalónkkal szárította a borsmentát, a csipkehúst, a citromfűt, a zsályát és a zellerszárat, a kávédarálóval ledarált szárítmányból pedig kiváló minőségű házi fűszer lett. Vizes napkollektorunk a napenergia felhasználásával állítja elő a meleg vizet, és első példánya ma már egy Tisza menti kemping vendégeit szolgálja ki meleg vízzel. A légkollektor a rajta átáramló levegő felmelegítésével fűtési célra hoz létre hőenergiát; egyet a gömörszőlősi ökofalu, egyet pedig egy tiszakeszi családi ház fűtésénél hasznosítunk.

Vajon mennyi társadalmi hasznot hajt a természetből nyert energiahordozók felhasználása? Az energiahatékonyság bonyolult kérdése éppen ez, miközben a legkézenfekvőbb módja pont az, ha takarékos módon élünk, például lakásaink fűtésekor. A fűtésszámla ötöde megspórolható egy házilag elkészíthető szigeteléssel: a mindenki számára elérhető technika mindössze némi szilikonos tömítőanyagot (kb. 200 Ft/m) és egy speciális horonymarógépet (bérelhető napi 1500-2000 Ft-ért) igényel, egy kis kézügyesség mellé.

A műhelymunkákat Hegyesi József (ESSRG) és Bencsik Attila (Glia Kft.) irányították, szakmailag Dr. Kohlheb Norbert (ESSRG), az Interregionális Megújuló Energia Klaszter munkatársai, valamint Barna Tamás (Nimfea Egyesület) működtek közre.

A Jövő/Menő Erő/Nyerő megújuló energia útmutatók letölthetők: www.essrg.hu

Kohlheb Norbert

Környezeti Társadalomkutatók

www.essrg.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!