Halálos munkahelyek

Szerző: Szimpatika
A rossz munkahelyi légkör sokkal többet árt, sokkal jobban rombolja az egészségünket, mint gondolnánk.
Talán még a kevés fizetésnél is rosszabbul viseljük, ha munkahelyünkön méltánytalanság ér. Amikor kettő vagy több ember helyett dolgozunk, de nem kapunk semmiféle elismerést ezért. Ha kollégáink, netán a főnökünk, ellopja ötleteinket. Ha főnökeink képtelenek felelősséget vállalni szavaikért, tetteikért, sőt az esetleges kudarcokért minket okolnak.

Rossz hatással van munkahelyi közérzetünkre az, ha arra kényszerülünk, hogy hazudjunk, vagy hamisítsuk meg a valóságot. S ezt olyan álságos indokkal kérik, mint a cégérdek vagy a lojalitás. Ezt a szituációt a lélektanban frusztrációnak nevezik, és az egyik legártalmasabb stresszforrás. A sorozatos frusztráció szorongáshoz, pánikbetegséghez vezethet, aminek következménye a teljes munkaképtelenség is lehet.  Az is az egészségünk kárára válik, ha a főnök visszaél hatalmával. Az emberi lélek nagyon nehezen viseli a kiszolgáltatottságot.  A pozícióval való visszaélés egyik alfaja a lelki terror, vagyis az alkalmazottak félelemben tatása. Ez az egyik legnehezebb elviselhető, bebizonyítható és tolerálható főnöki viselkedés. Ha az emberek állandóan rettegésben élnek, ha mindig úgy érzik, hogy munkahelyük, pozíciójuk veszélyben van, az a lelkiállapot számos betegség okozója lehet. Amikor egy szakmában magas a munkanélküliség, vagy nagyon nehéz rendesen fizetett állást találni, a munkahelyi vezető könnyen visszaélhet azzal, hogy a beosztottjai szinte bármit elviselnek, csak megtarthassák a munkájukat. A lelki terror alatt tartott emberek azonban nem tudják képességeik legjavát adni. A félelem ugyanis gátolja a cselekvést.

Ha az említett tényezők közül bármelyik felmerül – netán több is –, tartósan fennáll, munkahelyünk bizony „veszélyes az egészségünkre".

A munkahelyi stressz bizonyíthatóan súlyos egészségkárosodásokhoz vezethet.

Tartós feszültség esetén az emberi test folyamatosan készültségben áll, így megnő a különféle panaszok és betegségek kockázata. Ilyen, tipikus stressz szindróma a fejfájás, az álmatlanság, a depresszió, a magas vérnyomás, az izomfájdalom, az étvágytalanság, az ingerlékenység, az idegösszeomlás, gyomorfekély és a különféle szívkoszorúér megbetegedések.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!