Szenzáció: méhen belül végzett operáció

2011. 02. 18.
Szerző: Schmelzer Tekla
A műtétet mélyaltatásban végzik, amely a magzatot is elkábítja, így az sem érez fájdalmat. Az anya hasát és méhét a placenta károsítása nélkül felnyitják. A beavatkozás további része ugyanúgy zajlik, mint egy méhen kívüli műtét, azaz nyitott gerinc esetén a kitüremkedő gerincvelőt visszahelyezik a gerincoszlopba. Az eljárás során a magzatot nem emelik ki a méhből.

Most úgy látszik, még egy lehetőség megnyílt a szülők előtt: a méhen belül végzett operáció. Egy, 58 nő bevonásával végzett kísérlet áttörő eredményeket hozott. Dr. Scott Adzik, a tanulmány vezetője, a Philadelphiai Gyermekkórház főorvosa leszögezte, hogy az új eljárást még nem szabad százszázalékos eredményű gyógymódnak tekinteni, ám a biztató eredmények miatt mindenképpen számolni kell vele a gyermeksebészet területén. A kísérletek több kórházban, a Nasville-i Vandrebilt Orvosi Központban, a Philadelphiai Gyermekkórházban és a Californiai Egyetemen végezték. Az anyák felénél a terhesség 19 és 25 hete között végezték el a beavatkozást. Az alanyok másik fele kihordta a magzatát és csak a születés utáni néhány napban, a sztenderd módszer szerint műtötték meg a kicsiket.

A tanulmány szerint háromezer babából mindössze egynél fordul elő a nyitott gerinc ezen típusa. A betegség esetében a gerincvelőt védő csontozat nem fejlődik rendesen, aminek következtében a gerincvelő és annak burka kitüremkedik. Szomorú adat, hogy az így született babák 10 százaléka a születése után meghal. Az ilyen típusú nyitott gerinccel született babák 90 százalékánál előfordul még vízfejűség is. A koponyában feltoluló folyadék miatt keletkezett, az agyara nehezedő túlnyomást csak úgy lehet megszüntetni, ha a felgyülemlett folyadékot egy cső segítségév lecsapolják.

A gyermekek születése utáni egy évben, a további megfigyelések során a kutatók döbbenten tapasztalták, hogy a prenatális műtéten átesett babák 4 százalékát kellet csak becsövezni, míg azoknál, akiket a születésük után műtöttek, ez az arány 82 százalék volt.

„A nyitott gerinccel járó vízfejűség kialakulásának csökkenése a méhen belüli műtét legnagyobb eredménye" – mondta dr. Noel Tulipan a Vanderbilt Orvosi Center gyermekosztályának idegsebésze. A további megfigyelések során az is kiderült, hogy 2 és fél év elteltével azoknak a gyermekeknek, akiket még méhen beül megoperáltak, sokkal jobban fejlődtek a motoros funkcióik, mint azoknak, akiket csak születésük után műtöttek. Ezen kívül a prenatális műtéten átesett gyermekek 42 százaléka volt képes mankó nélkül sétálni idősebb korában, míg a születésük után műtöttek mindössze 21 százaléka nem szorult segédeszközre a mozgáshoz. A nyitott gerinccel született gyermekeknél gyakran fordul elő hátsóagyi sérv. A betegség során az agytörzs egy része betüremkedik a gerincoszlopba. Az orvosok szerint ez a rendellenesség lehet a vízfejűség kiváltó oka is. A kísérletben részvevő össze gyermeknél fennállt ez a probléma.
A tanulmányok kimutatták, hogy a prenatális műtéten átesett gyermekek egyharmadánál a hátsó agyi sérv 12 hónappal születésük után gyógyultnak volt tekinthető. Dr. Tulipan úgy véli, a műtétet a lehető leghamarabb el kell végezni, ugyanis minél tovább éri a magzatvíz a gerincvelőt, az annál jobban károsodhat. Ugyanakkor, minél tovább marad a magzat a méhben, annál nagyobb az esélye a gyógyulásra, ugyanis a kísérletből az is kiderült, hogy a 20. hét előtt a magzat sebhely nélkül gyógyul, és születéskor nem látni rajta a műtét nyomát.
Dr. Adzik szerint ezzel az eljárással új út nyílik meg a magzatvédelem terén.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!