Mi rejtőzik a köhögés mögött?

Szerző: Szimpatika
Mi lehet a hátterében a hetekig-hónapokig tartó krónikus, száraz köhögésnek? És a  hurutos, köpettel járó, vagyis produktív, vagy a köpetet nem eredményező száraz, vagyis improduktív köhögésnek? Nos mindegyiket más-más betegség okozza
Jellegzetes köhögésfajta a belégzési nehézség által kiváltott és érces hangjelenséggel járó, úgynevezett stridoros köhögés a pszeudokruppnál, illetve a tüdőasztmát kísérő görcsös köhögés. Ezek életveszélyes állapotok, azonnali orvosi segítséget igényelnek. Éjszaka vagy fekvő testhelyzetben az orrmelléküreg gyulladása is járhat köhögéssel. Emellett köhögést okozhatnak még bizonyos örökletes betegségek, mellkasi betegségek és egyes szívbetegségek. Természetesen a tüdőbetegségeknek is a köhögés az egyik legfontosabb tünete.

De a krónikus köhögést leggyakrabban felső és alsó légúti hurut okozza. A krónikus nátha, az orrgaratgyulladás, az orrmelléküreg-gyuladás, a hörghurut és az allergia ma már szinte mindennapos problémája a városi embernek. Nem csoda, hogy egy amerikai felmérés szerint a felnőttkor leggyakoribb megbetegedései közt, nyilván a környezetszennyezés miatt, a köhögés foglalja el az „előkelőnek" számító ötödik helyet. A levegőben levő szennyező anyagok egyébként nemcsak közvetlenül irritálják a légutak nyálkahártyáját, de – közvetett módon – orrgaratgyulladásra, illetve krónikus hörgőgyulladásra is hajlamosítanak.
A köhögést is okozó felső és alsó légúti betegségek hátterében leggyakrabban baktériumokat, vírusokat, olykor gombákat lehet kimutatni. Ezek jórészt hurutos köhögést váltanak ki. Sajnos újabban a tbc kórokozóját ismét számításba kell venni, főleg a hőemelkedéssel járó, gyengeség és izzadékonyság kísérte krónikus köhögések esetében.
A száraz, improduktív köhögés, a tüdőgyulladás meg a tüdőasztma hátterében atípusos baktériumok is lehetnek kórokozók. Ezek az atípusos baktériumok (klamidiák, illetve mikroplazmák), amelyek átmenetet alkotnak a vírusok és baktériumok között, ellenállóbbak a hagyományos antibiotikumokkal szemben, és hagyományos mikrobiológiai módszerekkel nem lehet őket kimutatni. Ezek a kórokozók több tudományos dolgozat szerint a tüdőasztma mellett az érelmeszesedésben és a szívinfarktusban is szerepet játszanak.
Száraz köhögés esetén otthon párologtathatunk kamillateát, fenyőlevelet, eukaliptuszolajat. A hársfa- és bodzavirágtea csökkenti a köhögést, a kakukkfüves tea jó köptető. E természetes gyógymódok mellett vitaminokra, ásványi anyagokra, nyomelemekre, a szervezet immunrendszerének erősítésére is szükség van.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!