Hitek és tévhitek a csokiról

Szerző: Szimpatika
Felejtsük el, hogy a csokoládéevés bűnös dolog. Tévedés. Ha valódi, magas kakaótartalmú étcsokoládét fogyasztunk, nem csak a csoki utáni vágyunkat elégítjük ki. Nemcsak a boldogsághormonjainkat szabadítjuk fel, de nagyon sokat teszünk az egészségünkért is.
A csokoládé valójában jobb, mint a híre – állítják tudósok, akiknek vizsgálatai kimutatták, hogy az édesség sok gyümölcsnél több antioxidánst tartalmaz.

A Pennsylvania állambeli Hersheyben működő egészségügyi és táplálkozási kutatóközpont szakembereinek összehasonlító elemzéséből azt derült ki, hogy mindenekelőtt az étcsokoládé tartalmaz több antioxidánst, mint sok gyümölcs vagy gyümölcslé. A kakaómagok valójában szupergyümölcsök – derült ki a Chemistry Central Journal című tudományos folyóiratban közölt tanulmányból. A kutatók étcsokoládét, kakaóport és forrócsokoládét elemeztek, és hasonlítottak össze feketeáfonyával, gránátalmával vagy éppen tőzegáfonyával.

A szakemberek olyan antioxidáns-tartalmakat vizsgáltak, mint a polifenol és a flavonoid. A polifenolok káros anyagokat tesznek ártalmatlanná, a flavonoid többek közt vérnyomáscsökkentőként ismert. Míg az antioxidánsok hatása a kakaópor és az étcsokoládé esetében meghaladta, de legalábbis egy szinten volt a gyümölcsökkel és gyümölcslevekkel, addig a forró csokoládé készítésekor, melegítés közben ezek az egészségfokozó anyagok részben elvesztek.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!