Fiatalító táplálkozás

Szerző: Szimpatika
Az okosan összeállított étrend gondoskodik a szervezet energia-egyensúlyáról, segít megelőzni a betegségeket, immunerősítő hatású, és képes fokozatosan beállítani a megfelelő testsúlyt is.
A fiatalító táplálkozás lényege, hogy legfőképpen azokat az élelmiszereket fogyasszuk, amelyek szükségesek szervezetünk megóvásához. Az életkor előrehaladtával az anyagcsere 0,5 százalékkal csökken évente. Alapanyagcserénk lelassul. Ha olyan és annyi ételt fogyasztunk, amennyit kamaszkorunkban, akkor testünk zsírszázaléka nőni fog. Ez az oka annak, hogy az öregedéssel együtt testünk összetétele automatikusan megváltozik, anélkül, hogy az elfogyasztott táplálékmennyiség nőne. Ezért kell korlátoznunk a kalóriabevitelt. Ez azonban nem jelent éhezést. Sőt! A túlzásba vitt megvonás éppen, mert tápanyaghiányt okoz, öregít. 

Szakember tudja legjobban megállapítani a szervezet számára optimális, tehát a szükségesnél nem több és nem kevesebb kalóriabevitelt. Az energiaszükségleten túl az sem mindegy, hogy étrendünk milyen alkotóelemekből áll. A fiatalító étrendek közül az úgynevezett mediterrán étrend az ideális. Ez gabonafélékből, hüvelyesekből, zöldségek, olívaolaj és gyümölcsök bőséges fogyasztásából áll. Az étrend lényege az, hogy kiemelt szerepet tulajdonít a növényekben található bioaktív vegyületeknek.

A flavoinodoknak, melyek erősen antioxidáns vegyületek. A káposztafélékben megtalálható glükozinátoknak, mert ezeknek nagy szerepük van bizonyos tumorok kialakulásának megelőzésében. Valamint a szójában és rozsban található fitoösztrogéneknek, melyek a női nemi hormonhoz hasonló anyagok, ezért annak összes, a szervezetet védő funkciójával rendelkeznek. Az okosan összeállított étrend gondoskodik a szervezet energiaegyensúlyáról, segít megelőzni a betegségeket, immunerősítő hatású, és képes fokozatosan beállítani a megfelelő testsúlyt is.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!