Hamisak az ásványvizek elleni vádak

Szerző: Szimpatika
A víztisztításra „szakosodott" cégek által kínált némelyik berendezés több százezer forintba is kerülhet, miközben a vízből kivont, az élő szervezet számára szükséges elemeket pedig táplálék-kiegészítő kapszulákkal és pezsgőtablettákkal javasolják pótolni. Azon túl, hogy tevékenységükkel negatív színben tüntetik fel az ásványvízmárkákat, valótlanságokat állítanak és megtévesztik a fogyasztókat.
A Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács közzétette legfrissebb adatait, amelyből kiderül: Magyarországon 2010-ben – az előző évi 110 literhez képest alig változott, azaz – 109 liter volt az egy főre jutó ásványvízfogyasztás. Egyúttal a fogyasztók és az ásványvízgyártó cégek védelmében a szervezet fel kíván lépni azok ellen, akik a víztisztító berendezések értékesítése során téves információkat terjesztenek, illetve valótlanul állítják, hogy kizárólag a „desztillált" vagy a fordított ozmózis elvén kezelt víz egészséges. A szövetség meggyőződése szerint a magyarországi ásványvizeket nem szabad a napjainkban divatossá vált víztisztító készülékkel kezelni, mert ásványvizeink eredendően tiszták, egészségesek, és az eljárás során éppen a legértékesebb ásványi anyagokat vonják ki belőlük, ami hiánybetegségekhez, kirívó esetben halálhoz vezethet. A szövetség elsődlegesnek tartja a magyar ásványvizek hazai és nemzetközi jó hírnevének megőrzését és a fogyasztók megfelelő és korrekt tájékoztatását. A Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács a fogyasztók és az ásványvízgyártó cégek védelmében fellép azok ellen, akik a víztisztító berendezések értékesítése érdekében téves információkat terjesztenek, így keltve rossz hírét a kiváló hazai ásványvizeknek.
Ezek a cégek üzletüket arra az elméletre alapozzák, miszerint kizárólag a „desztillált" vagy a fordított ozmózis elvén kezelt víz egészséges. Állításuk igazolására a készülékforgalmazó ügynökök gyakran félrevezető kísérleteket mutatnak be leendő vevőiknek, hogy azt bizonyítsák: az ásványvizek „szennyeződéseket" tartalmaznak. Ilyenkor valójában az történik, hogy a vízből elektrolízissel kiválasztják a benne oldott ásványi anyagokat, amelyek a természetellenes manipuláció hatására sötét, barnás üledékként jelennek meg a folyadékban. Ugyanezt a kísérletet a tisztított vízen elvégezve természetesen nem csapódik ki semmi, hiszen abban már semmiféle ásványi anyag és nyomelem nem található. Ezzel a víztisztítót forgalmazók azt a valótlan következtetést sugalmazzák, hogy míg a tisztított víz tökéletesen tiszta, az ásványvizek szennyezettek. A valóság ezzel szemben az, hogy az ásványvizek eredendően tiszták, a bennük jelen lévő ásványi anyagok és esszenciális nyomelemek nem szennyező anyagok, hanem az alapvető életműködésekhez nélkülözhetetlen összetevők, amelyek előállítására szervezetünk önállóan nem képes. Ha az ásványvízből ezeket eltávolítjuk, úgy járunk, mintha kivonnánk a narancsléből a C-vitamint, a legfőbb értéket. Az ásványvizeket ilyen módon tisztítani ezért felesleges, és az egészségre egyenesen káros.  Közismert, hogy a desztillált vagy fordított ozmózissal kezelt víz huzamosabb ideig történő fogyasztása esetén az esszenciális nyomelemek (Co, Cr, Cu, Fe, Se, stb.) hiánya miatt hiánybetegségek, zavarok léphetnek fel a szervezet működésében. Míg ha nagyobb mennyiséget fogyasztunk rövid idő alatt, a létfontosságú ionok (pl. Na, Ca, Mg, K) fokozott kiürülése miatt izomgörcsök, idegrendszeri zavarok, súlyosabb esetben akár kóma is kialakulhat. A víztisztító készülékkel kezelt vizek gyakran baktériummal fertőzöttek, mivel a készülékek körültekintő karbantartásához szükséges ismeretekkel a legtöbb vevő nem rendelkezik. Az OKI (Országos Környezetegészségügyi Intézet) 2009-ben végzett vizsgálata is igazolta, hogy nyolc – különböző típusú víztisztító berendezéssel kezelt – vízmintából hétben a baktériumok száma meghaladta az egészségügyi határértéket.
Bár forgalmazói manapság minden háztartásba ajánlják, a víztisztító készülékeket eredetileg egészen más célokra fejlesztették ki: háborús területeken, ahol csak szennyezett víz volt elérhető, ezekkel az eszközökkel ihatóvá tudták tenni a vizet a katonák számára.
Napjainkban elsősorban a fúrt kutas, vidéki környezetben tehetnek jó szolgálatot, ahol valóban szükséges lehet a gyakorta szennyezett víz tisztítása. A természetes ásványvizek ma a Földön fellelhető legtisztább élelmiszerek közé tartoznak, kiváló minőségüket és tisztaságukat éppen annak köszönhetik, hogy manipulációtól mentesek. Az ásványvíz a földalatti, szennyeződésektől mentes vízrétegekből származik, termelését szigorú előírások szabályozzák. Az egyes források, kutak hatóságilag elismertek, a termékek minősége pedig folyamatosan ellenőrzött. 2010-ben hazánkban a palackos kiszerelésű ásványvízből 1 087 millió liter, a ballonos kiszerelésűből 22 millió liter fogyott. Az ásványvízfajták megoszlása szénsavtartalom szerint a következőképpen alakult: szénsavas ásványvíz 57%, enyhén szénsavas ásványvíz 6%, szénsavmentes ásványvíz 37%. A Magyarországon elfogyasztott palackozott vizek 93%-a ásványvíz, 5,9%-a forrásvíz, 0,1%-a gyógyvíz, 0,9%-a ízesített ásvány- és forrásvíz alapú ital.

A víztisztításra „szakosodott" cégek motivációs hátterében legtöbbször üzleti érdekek dominálnak: egy-egy általuk kínált berendezés több százezer forintba is kerülhet, a vízből kivont, az élő szervezet számára szükséges elemeket pedig táplálék-kiegészítő kapszulákkal és pezsgőtablettákkal javasolják pótolni. Azon túl, hogy tevékenységükkel negatív színben tűntetik fel az ásványvízmárkákat, valótlanságokat állítanak, és megtévesztik a fogyasztókat.

Az Ásványvíz Szövetség felhívja mindenki figyelmét, hogy eljárást ezen cégek ellen minden esetben az érintett cég indíthat! Nyugat-Európában a fenti elven működő víztisztítók már kiszorultak a piacról, a hazai terjesztőkkel ellentétben ott valóban olyan berendezéseket kínálnak, amelyek csapra szerelhetők, és csupán a tartósítószert, vegyszert (pl. klórt) szűrik ki a csapvízből.

A Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács 1993-ban alakult, 13 alapító taggal. Jelenleg a Szövetség 34 tagot számlál. A 28 palackozással foglalkozó cég mellett a tagok közé tartozik a Szikvízkészítő Ipartestület, továbbá különböző, az ásványvíz-termeléshez és fogyasztáshoz kapcsolódó szervezetek szakértői, így a FAO/WHO Codex Alimentarius Magyar Nemzeti Bizottságának az elnöke, az ásványvíz elismerését végző hatóság igazgatója, a Fogyasztóvédelmi Egyesület alelnöke.  A Szövetség főbb céljai: az ágazathoz tartozó termelők, palackozók és forgalmazók gazdasági és szakmai érdekeinek érvényre juttatása, a fogyasztók védelme, a szabályozott piac kialakítása és az ahhoz igazodó verseny feltételeinek megteremtése, összességében a magyar ásványvíz minőségének védelme, elismertségének fokozása. A Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács működését a Közgyűlés által megállapított Alapszabály szerint folytatja, tevékenysége kiterjed Magyarország egész területére.

További információk: Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács Fehér Tibor, elnök (+36/1 202-4495, asvanyviz@asvanyviz.hu)

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!