Gyerekek nyomoznak a szén-dioxid után

2011. 01. 30.
Szerző: Zimre Zsuzsa
Hogyan csökkenthetjük a szén-dioxid kibocsátásunkat? Milyen egyszerű ötletekkel védhetjük meg a Földet a klímaváltozástól? Gyerekek keresik a válaszokat egy nagyszabású terv keretében számos európai országban.

A Magyar Környezeti Nevelési Egyesület (MKNE) az Európai Unió támogatásával egy hároméves projektet indított, melynek fő célja a gyermekek klímaváltozással kapcsolatos tudatformálása, képzése, és egyszerű megoldások keresése a karbonkrízis elkerülésére.

A 2010 őszén indított akcióban 10 európai ország vesz részt. A kifejezetten gyerekek számára létrehozott program alapja egy honlap (www.carbondetectives.hu), mely egy versennyel egészül ki. A gyerekek két korcsoportját ( 8–11 és 11–14) célozták meg a szervezők, hogy megmutassák, minden hatással van a környezetünkre, és a szokások megváltoztatásával csökkenteni lehet az üvegházhatást. A szén-dioxidra azért esett a választás, mert megfogható, jól demonstrálható, és az energia csökkenése a pénztárcánkon is jól érezhető. Az akcióhoz 3000 iskola 100.000 diákja csatlakozott. Magyarország Romániával alkot párost, segíti az ottani iskolákat, ötleteket ad.

A gyerekeknek segítséget jelenthet, hogy az oldalon mindenki kiszámíthatja öko-lábnyomát. Ez a szám azt mutatja meg, hogy mennyi terület szükséges az életünkhöz. Jól látható, hogy minél több húst eszünk, minél több helyre járunk autóval, vagy épp a távoli országokból származó déligyümölcsöket fogyasztjuk, az mind terheli a környezetünket. A legnagyobb öko-lábnyoma az Egyesült Államok lakóinak van, de karbonkibocsátásban Kuvait vezet.

"CO2OL az iskolád?"

A résztvevők 5 fős csapatokban versenyeznek, melynek első lépéseként adatokat gyűjtenek saját iskolájukról, majd az adatok elemzése után elkezdenek azon gondolkodni, hogyan lehet csökkenteni a káros anyagok kibocsátását. Ehhez a gyerekek számos kreatív ötletet gyűjtöttek össze, amelyek nem feltétlenül kerülnek pénzbe. Cél az egyéni megoldások kidolgozása. A tanárokat külön tanári segédanyag várja, mely segítséget nyújt interaktív módon feldolgozni a gyerekekkel az éghajlat és változása, az energia és energiatakarékosság, a közlekedés, valamint az ételek és táplálkozás témakörét. Ehhez kapcsolódik egy ötórás képzés, mely a tanárok számára ingyenes.

Minden ország két legjobb csapata vesz részt a nemzetközi megmérettetésen, melynek fődíja a 2011-ben Pozsonyban megrendezendő Science Expo-n való részvétel. A programban számos vidéki iskola vesz részt, sőt az aktivitásuk megelőzi a budapestiekét. A „nyomozás" teljes költsége egymillió euró, melyből Magyarország 90.000 eurót kapott. Ebből kell a hároméves programot lebonyolítani, külső értékelőket fizetni.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!