Ajándékozzunk tovább…

2011. 01. 20.
Szerző: Aggod Zsuzsa
Amíg áll a karácsonyfa, senki nem szeret rendet rakni, sőt, igyekszünk minél tovább a fa alatt tartani az ajándékokat. Az ünnepek elmúltával viszont nem halogatható tovább a helycsinálás az új jövevényeknek. Selejtezés közben végleg eldől, mi marad, és mitől kell megszabadulni, vagyis: melyek a használható, és melyek a használhatatlan tárgyaink. De ne siessük el a döntést!
Gyűjtsük magunk köré a karácsonyi ünnepek végeztével halomban álló prospektusokat, maradék csomagolópapírokat, fölös létszámban érkezett edényfogó kesztyűket és nyakkendőket, valamint a tüskékkel együtt kisöpört foghíjasan maradt kirakós játékokat, és készítsünk valami újat.

Termékkatalógusból memory



Ki ne ismerné a kép-párosító játékot? Gyerekekkel is remek szórakozás (jócskán leköröznek mindig), az idősebb korosztálynak pedig kiváló agytorna a felfordított képek közt megtalálni az összetartozókat. A legjobb memory szerintem egy öttagú családban a zoknipárosítás, ezt naponta gyakorlom, de a családi memorykban elért eredményeimen ez sajnos alig érezhető.
Memoryt szinte bármilyen két egyforma képből készíthetünk.
A legalkalmasabb alapanyagok a kis képekből álló csomagolópapírok, termékismertetők és szórólapok, melyekből érdemes két példányt raktározni... Fiúknál bevált a műszaki áruházak katalógusa és az autós újságok, gyerekeknél a játékkatalógusok; nekem a kedvenceim a lakberendezős prospektusok, melyekből szép részleteket lehet kivágni.
A memory lényege, hogy a képkockák mérete és hátoldala egyforma legyen, ne lehessen a színéről vagy a formájáról egyből felismerni, melyik képet fordítottuk le.
Másik fontos tulajdonsága a játéknak, hogy strapabírónak kell lennie: ezért, kihasználva, hogy karácsony volt, és az erős kartondobozok tárháza áll rendelkezésre, szétvágott dobozt használhatunk alapnak. Erre ragasszuk fel szépen egymás mellé a kiválasztott, egyforma méretűre vágott képeket - mindegyiknek legyen párja! Száradás után ollóval vagy sniccerrel szabjuk ki a négyzeteket.
További ötletek itt!

Kirakósból betű a gyerekszoba ajtajára

Ha megkérdezed, miből van a legtöbb elszórva a gyerekszobában, a válaszom a legó és a puzzle. A legókat érdemes összesöpörni, és egy nagy dobozba belapátolni, egyszer majd hasznos része lesz egy építménynek, a puzzle viszont, ha egyetlen darabkája elkallódik, soha többé nem lesz kirakós játék.
Íme egy ötlet, hogyan lehet mégis újra használatba venni a szétszóródott vagy megunt puzzle-t.
A puzzle-darabokat egy neked tetsző formába rendezve, újabb és újabb rétegekkel összeragasztva sajátos, gyerekszobai hangulatot idéző dekorációra tehetsz szert.
A gyerekszoba ajtajára kiakasztható, kiragasztható betűkhöz például remek alapanyag a puzzle.
Rakd ki lazán a betűket egy papírra a kirakós-darabokról. Erre ragaszd a következő réteg puzzle-t úgy, hogy az egyes darabok két-két puzzle-t összefogjanak.
Addig folytasd az építkezést, amíg elég stabilnak nem érzed a betűt. Tapasztalataim szerint három-négy réteg már biztosan tart.
Használhatod a puzzle eredeti, képes oldalát, de ha fonákjával felfelé rakod, jól festhető, díszíthető felületet kapsz, amit a saját fantáziád szerint dekorálhatsz.

Edényfogóból konyhai tároló

A felesleges ajándékok listáján nálam az olcsó kávéscsészék és az edényfogók állnak az élen. Az előbbieket nincs kedvem továbbajándékozni, kit szomorítsak vele? Az utóbbiakat viszont egy dobozban gyűjtöm: jól jön még, mikor nyugdíjba küldöm a szétégett, zsíros, agyonhasznált kedvencet.
Ez az edényfogó nem a dobozba került, hanem testvérei mellé, a konyhai akasztóra, ugyanis tárolót készítettem belőle.
Az ötperces feladathoz tűre van szükség, erős cérnára és egy szép gombra.
Kúp alakban összefogtam az edényfogómat, néhány öltéssel összevarrtam, és végül dísznek tettem erre is egy gombot. Amint kész lett, máris segített a konyhai rendrakásban: nagyszerű tárolója ollónak, habverőnek, cetlikre írt recepteknek.

Nyakkendőből ajándék palacktartó tasak



A felnőtt férfilakosság körében valószínűleg a nyakkendő viszi el a prímet a felesleges ajándékok versenyében. Valljuk be, nem könnyű a férfiaknak nem-sztereotip ajándékot adni: ezért kapnak szegények bort, zsebkendőt vagy nyakkendőt minden egyes alkalommal.
A nyakkendőknek (persze van kivétel) gyönyörű az anyaguk, sokszor tiszta selyemből készülnek, és csodás színű minták díszítik őket – csak mint nyakkendő, unalmassá válnak idővel.
Érdemes elgondolkozni azon, hogyan lehetne újrahasznosítani ezeket az értékes textíliákat.
Egy gyorsan elkészülő, egyedi csomagolást ajánlok most nyakkendőből, egy szintén férfias egyen-ajándékhoz, a borospalackhoz.
Két, egymáshoz színben illő nyakkendőt keresztbe fektettem, és néhány öltéssel egymáshoz erősítettem. Beleállítottam a csomagolandó palackot, és az üveg nyakánál összeöltögettem a széleket. A két nyakkendő hosszú végét visszahajtottam - ez lett a palacktartó fogantyúja -, és egy szép gomb segítségével odavarrtam.
A lehető legkevesebb öltést használd az összeállításánál, hátha a megajándékozott mégiscsak rendeltetésszerűen szeretné használni a nyakkendőket.
További ötletek itt!


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!