Negatív kalóriás ételek

2011. 01. 19.
Szerző: Szimpatika
A negatív kalóriás étel fogalma akkor került a köztudatba, amikor kitört a káposztaleves-kúra őrület. A kúra propagálói úgy érveltek a fejes káposztából főzött leves zsírégető hatása mellett, hogy a káposzta negatív kalóriás étel.
Ez annyit jelent, hogy megemésztéséhez több energiára van szüksége a szervezetnek, mint amennyit belőle nyer. Vagyis minél többet fogyasztunk belőle, annál többet fogyunk. Aki próbált napokon keresztül csupán káposztalevest fogyasztani, úgy érezhette, ebben van némi igazság. Hiszen a káposztát, legalábbis ilyen tömény mennyiségben, valóban szinte lehetetlen megemészteni.

Ezért tehát, bár tudományos vizsgálatok nem támasztják alá a teóriát, a legtöbb negatív kalóriatartalmú étel magas rosttartalmú zöldség és gyümölcs.
Ebbe a kategóriába tartozik a káposztán kívül a fejessaláta, a retek, sárgarépa, zeller, brokkoli, karfiol. A gyümölcsök közül az ananász, a málna, mandarin, vastag héjú alma, grapefruit is.
Persze csodát nem lehet várni attól, hogy  ilyesféle ételeket eszünk. Hiszen az emésztéshez sajnos roppant kevés energiára van szükségünk, akkor is, amikor mondjuk túrós tésztát vagy ha sárgarépát dolgoz fel a szervezetünk. Igaz, hogy a sárgarépa egészségesebb. Az orvosok persze cáfolják a negatív kalóriás teóriát. Azzal érvelnek, s ebben lehet igazuk, hogy nyilvánvalóan elképzelhetetlen, hogy ha az ilyen ételekből egyre többet eszünk, egy idő után éhenhalunk.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!