Fáj minden mozdulat

Szerző: Szimpatika
Minden második, 60 év feletti embernek vannak ízületi panaszai, ami a magyar lakosságra átszámítva 2-2.5 millió beteget jelent. A betegségről beszélni kell, mert az időben felállított diagnózis után az időben elkezdett, megfelelő kezeléssel megelőzhetők a visszafordíthatatlan elváltozások.
Az ízületeket érintő betegség leggyakoribb fajtája a reumatoid artritisz, amely háromszor több nőt érint, mint férfit.
A betegség bármely életkorban jelentkezhet. Egészen fiatalok és idősek is megbetegedhetnek, a dandárhadat a középkorúak képviselik.

A betegség alapvető jellemzője a folyamatosan visszatérő gyulladás. Váltakozó intenzitással, úgynevezett hullámzó lefolyással zajlik. Egyszerre több ízület lesz fájdalmas, duzzadt, meleg és működésében korlátozott. Többnyire szimmetrikusan: a kisízületeken jelentkezik.

A betegség minden egyes embert valamennyire másként érinti. A betegek 5-10%-a kerül súlyos, önellátási zavarokat is jelentő, mozgáskorlátozott állapotba. 20%-nál az egész betegség tartama alatt enyhe szinten marad. 70-75%-ra tehető azoknak a betegeknek az aránya, akiknél folyamatosan jelentkezik valamelyik ízület gyulladása, időszakosan hevesebb fellángolásokkal.

Az orvosok sem tudják pontosan, mi indítja be azt a gyulladásos folyamatot, amellyel a szervezet saját ízületei, porcfelszínei, inai, szalagjai ellen fordul. A folyamatos gyulladás sajnos pusztít, erodál, ezért deformitások, mozgáskorlátozottság is kialakulhat.

Amit tudni lehet: a reumatoid artritisz autoimmun betegség. Genetikai hajlamnak is szerepe van a megjelenésében. Általában, a szervezetet érő valamilyen provokáló tényező hatására indul be a folyamat. Nemritkán valamilyen fertőző betegséget, fizikai vagy lelki megterhelést követően törnek felszínre a jellemző tünetek.

Az orvos feladata, hogy minél korábban felállítsa a pontos diagnózist, hogy minél korábban elkezdődhessen az erélyes gyógyszeres terápia. Nem elég csak tünetileg csökkenteni a folyamatos gyulladást és fájdalmat, hanem meg kell kísérelni a baj alapját képező, meghibásodott immunrendszert megszelídíteni.

A gyógytornász segít időben elkezdeni azokat a tornagyakorlatokat, melyek megóvhatják az ízületeket a deformációk kialakulásától, megőrzik az ízületek mozgáspályáját, biztosítani a környező izomzat épségét és kellő erejét. Az ízületi gyulladás legtöbb formájának pontos okait még nem ismeri az orvostudomány. Úgy gondoljuk azonban, hogy több tényező is szerepet játszik létrejöttében. Ezek között említhetők a következők:

· ha a család kórtörténetében előfordult a betegség;

· fertőző anyagok;

· biokémiai változások;

· környezeti méreganyagok;

· immunrendszeri válaszok;

· sérülés;

· étrend;

· hormonok.

Az ízületi gyulladás korai és pontos meghatározása fontos, mivel a különböző betegségformák más-más kezelési módot igényelnek.

A betegségek hosszú távú kilátásait jelentősen befolyásolhatja az idejében megkezdett kezelés. A betegség diagnózisát rendszerint a beteg tüneteiből, az ízület érzékenységéből, duzzadtságából és mozgatásra jelentkező fájdalmából fizikális vizsgálattal állapítja meg az orvos. Röntgenvizsgálattal győződik meg a porc károsodásáról és a kinövések kialakulásáról. A reuma-faktor nevű antitest jelenlétének megállapítására irányuló vérvizsgálat alapján állapítják meg.

Az ízületi fájdalmakra és gyulladásra leggyakrabban felírt gyógyszerek a nem szteroid gyulladásgátló szerek csoportjába tartoznak. Ezek a szerek kétségkívül hatékonyak, de a hatásért magas árat kell fizetni. A gyógyszerek hosszú távú használata növeli az olyan komoly gyomor-bélrendszeri mellékhatások kockázatát, mint a fekély és a vérzés. A ma már Magyarországon is kapható gyulladáscsökkentő hatóanyag bizonyítottan csak a gyulladásért felelős enzimet célozza meg, és mind a csontízületi gyulladás, mind a reumás sokízületi gyulladás tüneteit csillapítja.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!