Mit tegyek, ha stresszevő vagyok?

2011. 01. 05.
Szerző: Szimpatika
Az amerikai Mayo Klinika munkatársai szerint gyakori, hogy az evéskényszer hátterében a túlzott érzelmi stressz áll. Az ilyen evéskényszer ellen egészen más eszközökkel kell harcolni, mint más fogyókúrákban megszoktuk.
Kutatások azt mutatják, hogy egyértelmű a kapcsolat a hangulat és az evéskényszer között. Aki a benne lévő állandó feszültség, a teljesítménykényszer, megélhetési szorongás oldására eszik, rendszerint a magas kalóriatartalmú, édes, zsíros ételeket részesíti előnyben. Ezek csökkentik ugyanis leginkább a stressz, a düh, a félelem, a szomorúság vagy a magány miatti negatív érzelmeket. Nagy életesemények, például egy szeretett hozzátartozó halála, súlyos betegsége, éppen úgy kiválthatja a habzsolást, mint egy szóváltás. Az evéskényszer leggyakoribb kiváltó okai: a munkanélküliség, a pénzügyi nyomás, egészségügyi problémák, kapcsolati konfliktusok, a munkahelyi stressz, a rossz időjárás és a fáradtság. Ilyen esetekben rendszerint gyorsan eszünk, kényelmes, készen talált ételeket, anélkül, hogy élveznénk.
Az evés figyelemelterelésre is jó, olyankor, amikor aggódunk egy bekövetkező esemény vagy konfliktus miatt. A fölösleges evés kudarcot jelent. Ez egy ördögi kör. Mivel a nassolást rendszerint kudarcként éljük meg, az újabb kudarc újabb evéskényszert okoz. Hogyan lehet az örök körforgást megállítani?


- Ha a stressz miatt eszik, próbáljon ki egy stressz-kezelési technikát, amilyen például a jóga, a meditáció és relaxáció.

- Ha érzelmileg éhes és nem fizikailag, tudatosítsa ezt magában.

- Írjon étkezési naplót. Írja le, mit eszik, mennyit eszik, és mit érez ilyenkor. Ha felfedi a kapcsolatot az érzelmei és az evési vágy között, könnyebb lesz uralkodnia magán.

- Nassolás helyett tegyen egy sétát, nézzen meg egy filmet, játsszon a macskával,

- Szüntesse meg a kísértést. Ne tartson kész élelmiszereket az otthonában, csak alapanyagokat. Ha le kell menni a boltba nasiért, elmúlik a vágy, ami a késztetést kiváltotta.

- Ha nem tudja legyőzni a vágyat, hogy az étkezések között egyen, válassza az alacsony zsírtartalmú, alacsony kalóriatartalmú táplálékokat, mint például a friss gyümölcsök, zöldségek, vajmentes popcorn. 

- Néha elég aludni is. Ha Ön folyamatosan fáradt, akkor feküdjön le korábban ahelyett, hogy rágcsálnivalókkal tartja ébren magát

- Ha már mindent megpróbált, de még mindig nem tudja irányítani a kényszeres evést, forduljon szakemberhez, aki segít megérteni a motivációkat, és segít megtanulni új megküzdési készségeket.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!