A feledékenységtől a teljes kiszolgáltatottságig

Szerző: Szimpatika
A demencia óriási érzelmi, anyagi és társadalmi probléma. A betegeket sokszor egy fél órára sem lehet egyedül hagyni. S ez sok család számára szinte megoldhatatlan.
65 éves kor felett a szellemi hanyatlás lassan, alattomosan, lappangva alakul ki. S mivel bizonyos változásokat az idősödés számlájára írunk, könnyen elsiklunk felette. Pedig az is lehet, hogy a tünetek enyhíthetők, sőt gyógyíthatók is.

Az első szimptómáktól a diagnózis felállításáig átlagosan másfél év telik el.

A betegség első stádiumában a vezető tünet a feltűnő feledékenység.
A második stádiumban idős hozzátartozónk már nem képes idegen helyen eligazodni. Az összetettebb tevékenységek, egy többfogásos ebéd elkészítése vagy az autóvezetés egyre nehezebbé válik, majd a beteg önként fel is hagy ezekkel. Egyre nagyobb gondot jelent a pénzzel való bánás. Elfelejti befizetni a csekkeket, elfelejti, hogy már felvette a nyugdíját.  Előfordulhatnak téveszmék is. Az idős ember úgy érzi, hogy meglopják, fenyegetik.

A harmadik stádiumában a beteg már nem képes segítség nélkül megbirkózni a hétköznapokkal. Segíteni kell neki az öltözködésben és a tisztálkodásban. Még felismeri élettársát, gyermekeit, de az ismerősöket és a távolabbi rokonokat már nem feltétlenül. Egyre gyakrabban eltéved.
A negyedik stádiumban elfelejti saját nevét, és élettörténetét is egyre elmosódottabban képes felidézni. Nem képes egyedül felöltözni, és segítségre szorul a WC-n is. Már nem képes sem székletét, sem vizeletét visszatartani. Ha egyedül elindul, gyakran elesik.
Az utolsó stádiumban szókincse néhány szóra korlátozódik, ekkor sokan már nem képesek elhagyni az ágyat, úgy kell őket ápolni, mint egy csecsemőt. A demens betegek többsége tüdőgyulladásban hal meg, ami félrenyelés vagy a hosszú ágyban fekvés következménye.

Lehet ellene tenni valamit?

Túl sokat nem. Minél korábban kell felismerni a betegséget, mert a kialakult agyi károsodás előrehaladtával a javulás esélye egyre kisebb. Jó tudni, hogy a demencia bizonyos formái megelőzhetők. Az idejekorán szűréssel felfedezett, az agyat ellátó ereken kialakulóban lévő szűkület részben gyógyszeres kezeléssel, részben, ha már előrehaladott, műtéttel megoldható, még mielőtt az agyat károsodás érné.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!