Miért van ma az egyik legveszélyesebb napja az évnek?

2010. 12. 26.
Szerző: Z.Zs.
A szív- és érrendszeri problémákkal küszködők ezen a napon szembesülhetnek a szívroham vagy az aritmia tüneteivel.
A „boldog karácsonyt" tünetegyüttes olyanokat is veszélyeztet, akik nem is tudják, hogy valamilyen szívproblémájuk van.

Egy 2004-es a Kaliforniai Egyetemen végzett kutatás szerint a szív általi halálozások csaknem 5 százalékkal növekednek a szabadság ideje alatt. Az orvosok szerint míg a 24-e nyugis éjszaka sürgősségi osztályokon, ezt kompenzálja a 26-a, amikor nagyüzem van az osztályokon. 2008-as felmérések szerint 33 százalékkal többen vonultak kórházba szívproblémákkal 26-án, mint egyéb napokon.

Egy jó pohár bor a karácsonyi asztal körül jólesik, és még a szívnek is jót tesz. De az egy pohár ritkán egy. Ennek pedig következményei vannak. A túl sok alkohol kamrai fibrillációt okozhat, és szabálytalan szívverést. Ha ez sokáig így marad, akkor megnő az esélye a stroke-nak. Több orvos szerint arról sokat hallani, hogy ne vezessen ittas állapotban az ember, de arról senki nem beszél, hogyan lehet kiküszöbölni az infarktust a szabadság alatt.

Általában a fellépő aritmia nem végzetes, de ha a tünetek (gyengeség, sápadt arc, fáradságérzet) nem szűnnek meg 24 órán belül, akkor érdemes felkeresni egy orvost.

A kardiológusok akkor is tudják, milyen az idő, ha nem lépnek ki az utcára. A hideg időben a véredények összehúzódnak, a várnyomás pedig megnő. De nem a hideg az egyetlen bűnös. Sokan összekeverik az infarktus tüneteit a nagy evészet után érezhető gyomorrontással, nehéz légzéssel, és bágyadtsággal.

Viszont ki szeret ügyeleti időben orvoshoz menni? Senki. Ezért megvárják az első munkanapot, és ekkor keresik fel az orvost. A szívroham esetén azonban maximum 12 óra van arra, hogy elkezdjék a kezeléseket, így könnyen a sorssal játszik, aki nem keresi fel a kórházat.

Azok, akik egyébként betartják a sóban szegény diétát, ebben az időszakban könnyen elcsábulhatnak. Nehéz ételek, sok só, egy kis alkohol, és már meg is van a baj.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!