Venni vagy nem venni? Ez itt a kérdés!

Szerző: Zimre Zsuzsa
A mamám a régi műfenyő mellett kardoskodik, mely igazi IKEA termék, összeszerelhető egy mozdulattal; a gyerekem apja ragaszkodik az élő fához, legyen az kivágott vagy labdás, én meg beérném néhány ággal is. A gyereknek mindegy, csak díszíthesse, és jöjjön az angyal a csengővel.

Mit csinálnak vajon az ultra-zöld háztartásokban? Mikor teszünk a legjobbat a természetnek?

Műanyag szépség

Tény, hogy vannak ronda darabok, és nem is olcsók. Megvenni csak egyszer kell, aztán ahogy jön a Háromkirályok, mehet a padlásra vagy a szekrény tetejére porosodni. Kérdés, hogy ezeket a leginkább Kínában készült műfenyőket miből és hogyan állítják elő? És ha ezt választjuk, hol marad a fenyőillat? A hulló tüskék, amibe mindenki belelép, és még húsvétkor is találok itt-ott néhányat?

A műanyag fák nagy része PVC-ből készül, ezért szintén szennyezik a környezetet mind a gyártás során, mind pedig akkor, amikor végül kidobjuk. Nem bomlanak le, és nem dolgozzák fel újra őket. És persze illatuk sincs. Ezzel szemben évekig szolgálhatnak minket, és ma már széles választék áll a vásárlók rendelkezésére. Az Egyesült Államokban mára a karácsonyfák 70 százaléka műfenyő.

A vágott fenyő

Bár a környezetvédők erőteljesen lobbiznak ellene, valljuk be, nálunk még mindig a vágott fenyő fogy a legjobban. Magyarországon a hazai termelőkön kívül dánok és osztrákok is foglalkoznak karácsonyfa termelésével, melyeket az ünnepek előtt kivágnak és értékesítenek. A kivágott fákat évről évre újratelepítik. (Az illegális fakivágás aránya 10-20 százalékra tehető.)

Az IKEA is beszállt a fenyőüzletbe: december 2-től 4.990 Ft-ért kínálnak fenyőfát áruházaikban. Azok, akik 2011. január 7. és 28. között visszaviszik a fenyőfát a blokkal együtt, 4000 Ft-ot visszakapnak IKEA-utalvány formájában. Az így visszagyűjtött fákat szerződött szakmai hulladékgazdálkodási partner hasznosítja újra. Hogy ebben mi a környezetvédelem? Minden megvásárolt fa helyett ültetnek egy másikat, a WWF (World Wide Fund for Nature) magyarországi szervezetével együttműködve.

Az új facsemeték ültetésére Magyarországon tavasszal, később meghatározott helyszínen kerül majd sor. Az eladott fenyőfák sajnos nem Magyarországról származnak, hanem Lengyelországban vágják ki őket, de újratelepítve nálunk lesznek. Így ha a fatermelők nem is, de legalább a növényvilág jól jár.

Földlabdás karácsony

Ha nem akarunk se mű, sem pedig „halott" fát, akkor még mindig választhatjuk a földlabdás megoldást. Ezt azonban csak abban az esetben javasolt megvenni, ha tudjuk, hogy az ünnepek elmúltával hová ültetjük ki a fát, mert egy idő után fenyőerdővé változhat a kert. Számos szervezet és cég kínál már fabérlési lehetőséget. Az egyik ilyen az Oázis Kertészet, ahol a fenyőket használati útmutatóval adják el. A visszahozott fenyők árának felét le lehet vásárolni. A cég évente 1500–2000 db fenyőt ad el ilyen módon, ennek fele kerül vissza hozzájuk. Sajnos a növények 10–15 százaléka nem éli túl a lakásokban töltött heteket. A visszakerült növényeket tavasszal értékesítik.

Ha ragaszkodunk az élő fenyőhöz, érdemes néhány tanácsot megfogadni, hogy ne egy félhalott növényt vonszoljunk ki a kertbe. A fenyő ne legyen 100–150 cm-nél magasabb. A vásárlás után a földlabdánál kétszer nagyobb edénybe kell ültetni a növényt. A kiválasztott edénybe a földlabda mellé pakoljunk virágföldet is. A beültetés után elég kétnaponta megnedvesíteni a földet. A fa elhelyezése sem mindegy: lehetőleg kerüljön minél távolabb a fűtőtesttől. A fenyő ne töltsön túl sok időt a meleg lakásban. Ha már kikarácsonyoztuk magunkat, rakjuk a csemetét 0–5 Celsius fok körüli helyiségbe, de ne kerüljön ki azonnal a szabadba. Permetezzük meg a leveleket vízzel, és nedvesítsük be a földjét. Ezután várjunk 12–15 napot, és csak akkor tegyük ki a szabadba. Ekkor már beültethető, de várhatunk is a kiültetéssel tavaszig.

Radikális irányzat: nem fenyő karácsonyfa

Nálunk évekig a Ficus Benjamicus látta el a karácsonyfák nehéz feladatát. Aztán apuka fellázadt, hogy ugyan már, milyen fenyőképe lesz a gyereknek, így a Ficus kikerült a fókuszból – pedig állítom, boldog volt, amikor egy hétig ő lehetett a központ. Szóval, akik mindenáron szeretnének valamit, amit fel lehet díszíteni, akármilyen, nagyobb fához hasonló növényt választhatnak, legyen az Hibiscus, Ficus vagy épp Leander. Nem mondom, kell hozzá némi bátorság, de ha a szűk család egyetért, akár divatot is lehet belőle teremteni. Fel lehet díszíteni, fényfüzért tekerni rá, teljesen multifunkcionális. Nem maradnak lehullott tűlevelek, és lelkiismeret-furdalás a kivágott a fenyő miatt.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!