„A személyes felelősségvállalás kötelesség”

2010. 12. 20.
|
2010 decemberében Bombera Krisztinával beszélgettünk Amerikáról, az önkéntes munkáról, és arról, hogy milyen volt hazajönni a távolból.
Két év után jöttél vissza Amerikából. Nehéz volt a beilleszkedés? Más az itthoni élet ritmusa?

Nem is beilleszkedésnek, hanem „hazailleszkedésnek" hívnám, hiszen végig tudtuk, hogy a munkám, a magyar televíziós tudósítói megbízatásom miatt vagyunk New Yorkban. Ennek volt kiszámítható eleje és vége, vagyis nem azért kerültünk Amerikába, hogy megpróbáljunk ott élni, és legfeljebb, ha nem sikerül, majd hazajövünk... Ez minden korábbi külföldi „életem" esetében is így volt. Többször éltem korábban Amerikában, tanultam picit Skóciában, a férjem is tanult New Yorkban évekig, és mindig tudtuk, miért megyünk, és miért, hova jövünk vissza.

Itt van az otthonunk. A gyerekeknek talán még könnyebb volt, hiszen én azért minden költözést, pakolást, a baráti környezet, az ismerős utcák magam mögött hagyását mégiscsak egy mini traumaként dolgozom fel, akár jövök, akár megyek, de ez talán normális.

A gyerekeim azonban azonnal beilleszkedtek Budapesten, annak ellenére, hogy a lányom például eddigi élete nagyobb felét élte Amerikában, és angol nyelven szocializálódott. De mi a legfontosabb egy kicsi gyereknek? Az, hogy a családja egyben van, a szülei szeretik és mellette vannak, a játékai újra az ágyában meg az új szobája polcain.

Bogarak a fűben, hinták a játszótéren itthon is vannak! Kamasz gyerekekkel biztosan nehezebb lett volna jönni-menni, de az én gyerekeimnek még nincsenek életre szóló barátságai, egyelőre csak hozzánk kötődnek, a szüleikhez.

Családanyaként milyen nehézséget jelentett a kétlaki élet? Hogy viselték a gyerekek?

Nagyon sokat tanultam a gyerekeimtől, elsősorban azt, hogy ők még tudják, mi igazán fontos, és mi nem. Például: nehéz volt persze eleinte, hogy nem beszéltek angolul, de ezen túl semmi sem volt furcsa nekik. Az sem, hogy a gyerekek felének más a bőrszíne, vagy másképp öltözködnek, mint mi, például akik Indiából jöttek, vagy szikh, vagy ortodox zsidó családból, sorolhatnám hosszan. Az ilyesmi a gyerekeknek nem furcsa, hanem természetes.

Számukra az a lényeg, hogy kivel lehet tűzoltóautósat játszani, és kivel valami mást. Ezzel szemben gyerekeimnek nagyon fontos volt az, hogy az apjuk, aki gyakran ingázott Magyarország és Amerika között, pontosan hány napot lesz távol, mikor érkezik, vagy hányadikán jönnek-mennek a nagymamák, vagy mikor dolgozom végre kevesebbet. Hát nem ezek a fontos kérdések?! Pedig korábban azt gondoltam volna, a helyi beilleszkedés lesz nehezebb, nem pedig a számomra természetesnek tűnő, belső családi kihívások. Fordítva volt.

A férjed egyetemi tanár. Ő hogy tudta megoldani, hogy veletek legyen?

Annak idején a férjem és a nagyszülők döntötték el tulajdonképpen, hogy el merjük vállalni a tudósítói munkámat. Többes számban kell ezt mondanom, hiszen a családom tagjainak „bevállalása" nélkül nem lettem volna amerikai tudósító két gyerekkel. A férjem egy év fizetés nélküli szabadságon volt, a nagymamák és apukám rendszeresen ingáztak. A férjem néha hazajött hosszabb időre, ez volt a gyerekeknek a legrosszabb, ami kint érte őket.

Nagyon sok civil munkát vállalsz...

Ezt Amerikában szívtam magamba, és nagy örömmel látom, hogy Magyarországon is milyen sok ember fektet energiát abba, hogy a hely – az utca, a város, az ország, bármi –, ahol élünk, egyre jobb lehessen. Az amerikaiak számára a közösségért végzett önkéntes munka teljesen természetes. Úgy nőnek föl, azt szívják magukba, hogy együtt minden könnyebb, mint egymás ellen, hogy a személyes felelősségvállalás kötelesség, az ember nem másokra mutogat, államra, szomszédra, önkormányzatra, hanem előbb magába néz, hogy ő mindent megtett-e azért, hogy a környezete jobb legyen. Persze nem akarom idealizálni az amerikaiakat, ez is leegyszerűsítés, ott sem fenékig tejfel az élet, sőt.

Az emberek nem jobbak, mint mi, csak valahogy ebből a szempontból másképp nőnek föl. Ha sikereket szereznek az életben, úgy érzik, segíteniük kell abban, hogy más is sikeres lehessen. Segítik egymást. Ez számomra akkora belső élményt jelentett, hogy elhatároztam, ha hazajövök, a korábbiaknál is többet próbálok tenni azért, hogy a magam kevés és egyszerű eszközével részt vegyek ügyekben, amelyekkel elkötelezett emberek megtalálnak. Engem főleg a szegénység és a kiszolgáltatottság érdekel, hiszen ez a kettő sajnos megdöbbentő mértékben nőtt azóta, hogy elutaztam az Egyesült Államokba. Sokat mesélnek erről például a kollégáim-tanítványaim, akik a Csereháton a cicsero.net roma hírügynökség újságírói.

Hogy lehet ezt igazán jól csinálni? Van valamilyen recept?

Egy dolog nagyon fontos számomra, amit az amerikaiak racionális és hatékony életszemléletéből lestem el: mindig az adott ügy a fontos, nem pedig az ügy képviselői, akár közszereplőkről, akár állami tisztviselőkről, akár civil szervezetek dolgozóiról van szó. Nem elfogadható a magamutogatás, a klikkesedés vagy az irigység a közösségekért végzett munkában.

Innen nézve úgy tűnik, Amerikában minden híres ember részt vesz valamilyen jótékonysági akcióban, civil mozgalomban. Nem lehet, hogy sokan csak önmagukat akarják reklámozni a civil munkájukkal?

Az Egyesült Államok sikerorientált társadalom. Nem szégyen gazdagnak, híresnek és befolyásosnak lenni, hiszen az alapfeltételezés nem az, ami nálunk, hogy mindezt csalással, lopással, vagy másokon átgázolással szerezte valaki. A siker tehát érték, azonban kötelességgel is jár, azzal, hogy akinek a sorsa és a tehetsége jót hozott, segítsen másoknak, akiknek szintén van tehetsége, de nehezebb a sorsa, kevesebb a szerencséje.

Vagyis „adjon vissza" valamit a saját szerencséjéből másoknak. Ez egy ennyire egyszerű gondolat. Persze van, aki nem szívből, hanem megfelelésből, stratégiából teszi, hogy „jó színben" tűnjön fel a világ előtt. Én ebben is pragmatikus vagyok: nem érdekel a motiváció, nem boncolnám a lelkét senkinek, tegyen valami hasznosat, és kész.

Hogy viselik a gyerekeid, hogy sokszor azért nem tudsz velük lenni, hogy más gyerekeken segíthess?

Két orvos gyerekeként nőttem fel, akik egész gyerekkoromban rengeteget ügyeltek, bármikor bárki megtalálhatta őket a bajaival, a szabadidejükben is. Vagyis természetes volt számomra, hogy nem feltétlenül én vagyok a világ közepe, hogy adott pillanatban egy beteg ember még nálam is fontosabb a szüleim számára. Ezt nagyon hasznos útravalónak tartom az életre. Szeretném, ha a gyerekeim is úgy nőnének föl, hogy észreveszik a körülöttük lévő világot, hogy képesek legyenek a maguk kis dolgait a helyükön kezelni. A férjemmel ebben egyformán gondolkodunk. Ha egy nap nem vagyok otthon, elmagyarázzuk nekik, hogy mondjuk az „Olvassunk együtt!" program képviselőivel olyan gyerekeknél voltam mesélni, akiknek egyetlen darab könyv sincs otthon a polcon.

Erre egy átlagos ötéves persze csak ámul-bámul, hiszen ez hihetetlennek tűnik számára, de azonnal megérti, hogy ez valamiért akkor biztos nagyon fontos, és többé nem is reklamál a külön töltött nap miatt. De van olyan, általam nagyra becsült non-profit szervezet is az „életemben", amelyet a gyerekeimen keresztül ismertem meg. Ilyen például Czeizel Barbara és kollégái Korai Fejlesztő Központja, ahol ma már kurátor vagyok, de egykor a kisfiammal sokat jártunk oda, mert Márknak szüksége volt a mozgásszervi fejlesztésre.

Barbarán látom, mennyit küzd azért, hogy ne csak a tehetősebbek, a fővárosiak, a jó kapcsolatrendszerűek „kiváltsága" legyen az, ami mindenkinek járna: hogy a kisgyerek gondjain időben, szakszerűen, hatékonyan segítsenek, hogy az a későbbiekben ne küzdjön egyre nagyobb, akár behozhatatlan lemaradásokkal az átlagosan fejlődő gyerekekhez képest. Minden elismerésem az olyan szakembereké Magyarországon, akik nemcsak a szaktudásukat nyújtják, de fontos számukra, hogy olyanok is hozzáférjenek, akik nem tudnak piaci árakat fizetni.

Beszéljünk egy kicsit a „főállásodról" is. Az MTV-n belül nemrég váltottál – nem hiányzik a híradós pörgés?

Hű, nagyon nem, iszonyúan elfáradtam Amerikában. És nagy kihívás számomra az új feladat, amit kaptam a Teadélután műsorvezetésével. 13 éve közéleti újságíróként dolgozom, most azonban elsősorban kultúrával foglalkozom. Rengeteget tanulok, készülök, úgy izgulok egy-egy adás előtt, mint utoljára gyakornok koromban. Kollégáim és a szerkesztőim, akik ezen a „terepen" mozognak évek-évtizedek óta, nagy türelemmel és segítséggel terelgetnek a kulturális újságírás számomra új területén. Még szerencse, hogy a magánéletemben a kultúra mindig fontos volt, így talán nem vagyok elefánt a porcelánboltban.

Van-e műsorvezetői szerepálmod?

Sajnos és szerencsére nincs szerepálmom. Sajnos, mert ez mindenképpen fantáziátlanságot is bizonyít. És egyben szerencsére, mert mindig örülök annak, ami van, nincsenek megvalósulatlannak érzett, nagy szakmai álmaim. A Teadélutánban most olyan emberek tucatjaival készíthetek interjúkat, akik mögött komoly emberi vagy szakmai teljesítmény van, akiket tisztelek, és örülök, hogy találkozhatom velük. Ez ma a televíziózásban nem kis szerencse. Legnagyobb megvalósulatlan interjúálmom persze Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke. Hiába találkoztam vele személyesen, persze szinte csak véletlenül, külön interjúra, egyetlen személyes szóra sem volt lehetőségem. Ha ezt az interjút egyszer a sorsom még megadná!

Az ő szlogenje is a remény volt. Nem szabad feladni, még összejöhet!
Januári akció

Centrum® Nőknek A-tól Z-ig® filmtabletta

30 db

2 425 Ft

80,8 Ft/db
Vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó készítmény. Összetételével hozzájárul a nők tápanyagszükségletének fedezéséhez
Étrend-kiegészítő készítmény**

Centrum® Férfiaknak A-tól Z-ig® filmtabletta

30 db

2 425 Ft

80,8 Ft/db
Vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó készítmény. Összetételével hozzájárul a férfiak tápanyagszükségletének fedezéséhez
Étrend-kiegészítő készítmény**

C-vitamin Béres 1000 mg filmtabletta

90 db

2 235 Ft

24,8 Ft/db
Magas hatóanyag-tartalom: 1000 mg C-vitamin filmtablettánként
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Csepp Extra® belsőleges oldatos cseppek

4×30 ml

3 765 Ft

31,4 Ft/ml
Az immunrendszer működésének, a szervezet ellenálló-képességének támogatására, pl. meghűléses megbetegedésekben, influenza idején
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Vény nélkül kapható roboráló gyógyszer

Linex® Forte élőflórát tartalmazó speciális kapszula

28 db

2 370 Ft

84,6 Ft/db
Több milliárdnyi élőflóra sejtet tartalmaz, melyre a bélflórának az antibiotikum-kezelés első napjától szüksége lehet
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer

Nurofen® eperízű 20 mg/ml belsőleges szuszpenzió gyermekeknek

200 ml

2 225 Ft

11,1 Ft/ml
Láz gyors és hatékony csökkentésére, enyhe és mérsékelt fájdalom csillapítására 3 hónapos kortól
Reckitt Benckiser Kft.,
1113 Budapest, Bocskai út 134-146.
Tel.: (+36) 1 880 1870
E-mail: gyogyszer@rb.com
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dentinox® fogínygél gyermekeknek

10 g

1 655 Ft

165,5 Ft/g
Fogzáskönnyítő gél, az első fogak kibújásakor jelentkező tünetek helyi kezelésére alkalmas készítmény
Vény nélkül kapható gyógyszer

Mucopront 375 mg kemény kapszula

50 db

1 960 Ft

39,2 Ft/db
Légúti megbetegedésekben a nyák oldására, köpetürítés elősegítésére szolgál
Vény nélkül kapható gyógyszer

Volteren Emulgel Forte 20 mg/g gél

150 g

3 960 Ft

26,4 Ft/g
Akár 12 órán keresztül csillapítja az ízületi és izomfájdalmakat és csökkenti azok gyulladását
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dorithricin® szopogató tabletta

20 db

1 415 Ft

70,7 Ft/db
Szopogató tabletta helyileg ható antibiotikummal torokfájásra. Fájdalomcsillapító, antibakteriális és fertőtlenítő hatású. 6 éves kortól
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Aperisan® 200 mg/g szájnyálkahártyán alkalmazott gél

10 g

1 870 Ft

187 Ft/g
A szájnyálkahártya gyulladásainak helyi kezelésére
Vény nélkül kapható gyógyszer***

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 190 Ft

25,3 Ft/g
Szuper erős műfogsorrögzítő krém
Orvostechnikai eszköz*

Systane® Ultra nedvesítő szemcsepp

10 ml

2 190 Ft

219 Ft/ml
Száraz szem kezelésére szolgál: átmenetileg megszünteti a szemszárazság okozta égő érzést és irritációt. Lágy kontaktlencsék nedvesítésére is alkalmazható
Novartis Hungária Kft.
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Gyógyászati segédeszköz*

Baldivian® Night bevont tabletta

30 db

1 640 Ft

54,7 Ft/db
Természetes hatóanyagával enyhítheti az alvászavarokat
Vény nélkül kapható gyógyszer

Neo Citran belsőleges por felnőtteknek

14 tasak

2 275 Ft

162,5 Ft/tasak
Komplex megoldás a megfázás és az influenza tüneteinek kezelésére
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Coldrex® Junior por belsőleges oldathoz

10 tasak

1 705 Ft

170,5 Ft/tasak
6 éves, vagy annál idősebb gyermekeknél a megfázás és influenza tüneteinek enyhítésére szolgál. Hatóanyagainak köszönhetően enyhíti az orrdugulást, a torokfájást, csillapítja a fejfájást és csökkenti a lázat
Vény nélkül kapható gyógyszer

Smecta® 3 g por szuszpenzióhoz

10 db

1 040 Ft

104 Ft/db
Akut hasmenés kezelésére felnőtteknek és gyermekeknek (a csecsemőket is beleértve) orális rehidráló oldattal együtt adva
Vény nélkül kapható gyógyszer

SeptaNazal® 1 mg/1 ml + 50 mg/1 ml oldatos orrspray felnőtteknek

10 ml

1 510 Ft

151 Ft/ml
Csökkenti az orrnyálkahártya duzzanatát és az orrváladék-képződést, ennek köszönhetően csökkenti az orrdugulást. Dexpantenol-tartalmával elősegíti a sebgyógyulást és védi az orrnyálkahártyát
Vény nélkül kapható gyógyszer

Magnosolv® granulátum

30 db

1 895 Ft

63,2 Ft/db
Már egy tasak fedezi a felnőttek napi magnézium szükségletének közel 99%-át
Vény nélkül kapható gyógyszer

Algoflex® Forte filmtabletta

20 db

1 670 Ft

83,5 Ft/db
1,5×-es hatóanyag-tartalmával**** hatékonyan csillapítja a fejfájást. (****Az Algoflex 400 mg filmtabletta hatóanyag-tartalmához képest.)
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó utca 1-5.
Gyógyszerinformáció
tel.: (+36 1) 505 0055
Web: www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Apranax Dolo 220 mg filmtabletta

20 db

815 Ft

40,8 Ft/db
Különböző eredetű enyhe és mérsékelt fájdalmak rövid távú kezelésére javallt
Vény nélkül kapható gyógyszer

Bánó® -féle fokhagyma-galagonya-fagyöngy kapszula

100 db

3 180 Ft

31,8 Ft/db
Érelmeszesedés megelőzésére, a vér koleszterinszintjének csökkentésére, magas vérnyomás és szívpanaszok kezelésénél a gyógyszeres terápia kiegészítőjeként
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

***Hagyományos növényi gyógyszer, a javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Felhasználási feltételek, adatkezelés »

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2018. januári száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el