Lehet félelem nélkül élni?

2010. 12. 17.
Szerző: Szimpatika/MTI
Amerikai kutatók egy 44 éves nő agyát tanulmányozzák, akiről kiderült, hogy szó szerint nem ismeri a félelmet. Eredményeikről csütörtökön számoltak be egy nemzetközi tudományos folyóiratban.
A csak neve kezdőbetűivel illetett SM nem félt a kígyótól, még akkor sem, amikor gyerekei mellett látta azt, nem félt korábban a torkának szorított késtől, sem a horrorfilmektől, de még a szellemházban is csupán egy szörny ijedt meg tőle.
SM azonban nem a filmekből ismert hidegvérű pszichopata, vagy éppen akcióhős, aki képes szoros ellenőrzés alatt tartani érzéseit. SM átlagos, háromgyerekes anya, azzal a különbséggel, hogy egy igen ritka genetikai hiba következtében – mely miatt sérült agyában az amygdala nevű terület – nem képes félelmet érezni.

A nőt már két évtizede vizsgálják a kutatók, hogy olyan jeleket találjanak agyában, melyekből általánosabb érvényű következtetéseket vonhatnak le a félelem természetére vonatkozóan, illetve segíthessenek a poszttraumás stressztől szenvedő embereken azáltal, hogy amygdalájuk aktivitását  csökkentik.

„Meglehetősen figyelemreméltó, hogy még egyáltalán életben van" – jelentette ki a SM-ről Justin Feinstein kutatásvezető, az Iowai Egyetem munkatársa, a Current Biology című szaklapban megjelent tanulmány vezető szerzője. Mint hozzátette, a félelem célja a túlélés, és az amygdala segít bennünket életben maradni azáltal, hogy megóv bennünket azoktól a helyzetektől, emberektől vagy tárgyaktól, melyek veszélyt jelenthetnek életünkre.

SM azon túl, hogy nem fél, nem ismeri fel a félelem jeleit mások arcán sem. Más vizsgálatok alapján intelligenciája, memóriája, nyelvi készsége megfelelő, a félelmen kívüli többi érzelmet is átéli.
A veszélyes helyzetekben félelem helyett SM – akinek állapotát Urbach-Wiethe-kórnak nevezi az orvostudomány – „mindent elsöprő kíváncsiságot" érez, saját leírása szerint. A kutatók többféle helyzetben – kígyókkal, pókokkal, horrorfilmekkel, szellemházban ijesztgető szörnyekkel – ellenőrizték ezt az állítást, és érvényesnek találták. A teszteket végigkísérő szakemberek szerint elragadtatott „ez nagyon szuper" felkiáltásokkal kommentálta SM az eseményeket.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!