A minden közértben kapható kábítószer

2010. 12. 15.
Szerző: D.K.
Hatszáz forint körül van. Az agyba érve dopamint bocsát ki. A dopamin egy olyan kémiai vegyület, amely örömérzetet okoz. Mi az?

Egy milliók által naponta használt drog. A nikotin. A nikotin egy olyan színtelen, olajos vegyület, amely a ma megtalálható legismertebb addiktív (függőséget okozó) anyag a világon. A dohányos agyába minden szippantással egy kis adag jut belőle, méghozzá sokkal gyorsabban, mint a drog, melyet ereibe fecskendez a heroinista. Ezért fontos tudni, hogy a dohányzás nem rossz szokás. A cigaretta ugyanis közönséges kábítószer. Örömérzetet hoz létre az agyban. Ezért olyan nehéz lemondani róla.

Sajnos azonban egyre több nikotinra van szükség azonos mennyiségű örömérzés kiváltásához. A dohányfüst belégzésekor a szív és annak véredényei szinte azonnal reagálnak. Alig egy perccel a dohányzás elkezdése után a pulzusszám emelkedni kezd: a cigarettázás első tíz percében akár 30%-kal is. A dohányzás a vérnyomást is emeli: a véredények összeszűkülnek, és ez arra kényszeríti a szívet, hogy még keményebben dolgozzon azért, hogy a test többi részébe is oxigént szállítson.

Mi következik ebből az unalmas biológia előadásból? Egy meglehetősen kellemetlen és az életet túlságosan is veszélyeztető dolog, a szívroham, amely azért jelentkezik, mert a vért a szívizomhoz szállító artériák elzáródnak vagy összeszűkülnek. Az infarktus a koszorúér elzáródásakor következik be, amit atherosclerosis vagy vérrög vált ki. A szívizom ilyenkor nem kap oxigént és beáll a halál. A dohányosoknak 2-3-szor nagyobb az esélye arra, hogy szívinfarktust kapjanak. S ez csupán egy kockázat a sok közül.

Az egészségügyi világszervezet 25 olyan betegséget ismer, amelynek kialakulásában a dohányzás játssza a címszerepet. S az előrejelzések szerint 2030-ra a dohányzás lesz a világon a legtöbb betegséget és halált kiváltó ok, megölve évente 10 millió embert, vagyis többet, mint ahányan együttesen HIV fertőzésben, tuberkulózisban, gyermekágyi halálban, autóbalesetben, öngyilkosságban vagy gyilkosság miatt vesztik életüket.

Leszokni nehéz, de nem megoldhatatlan. Rengeteg segítő és sokféle segítség áll rendelkezésre ma már annak, aki tényleg ki akar szabadulni a nikotin rabságából.

Mire számíthat a leszokás időszakában?

Megvonási tünet Időtartam Az előfordulás gyakorisága
Ingerlékenység, agresszió Kevesebb mint 4 hét 50%
Depresszió Kevesebb mint 4 hét 60%
Nyugtalanság Kevesebb mint 4 hét 60%
Csekély koncentráció Kevesebb mint 2 hét 60%
Növekvő étvágy Több mint 10 hét 70%
Szédülés Kevesebb mint 48 óra 10%
Éjszakai felébredések Kevesebb mint 1 hét 25%
Beteges éhség Több mint 2 hét 70%


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!