Megvan a megoldás a cukrosoknak!

2010. 12. 13.
Szerző: MTI/ Szimpatika
Őssejteket alakított át sikeresen a cukorbetegség kezelésére alkalmas hasnyálmirigy-sejtekké, illetve a beleket bélelő hártyává két kutatócsoport, amely egyaránt vasárnap számolt be kutatómunkájáról.
Az egyik csoport éretlen ondósejtekből állított elő hasnyálmirigyszövetet, míg a másiknak embrionális őssejtekből kiindulva a beleket alkotó szövet összetett rétegeit sikerült létrehoznia. Mindkét tanulmány az őssejtek felhasználásának új útjait nyitja meg.

A washingtoni Georgetown Egyetem munkatársai spermatogoniális őssejtekkel dolgoztak, amelyekből a spermiumok fejlődnek ki a férfiak heréiben. Ian Gallicano és munkatársai ezekből az őssejtekből pluripotens sejteket hoztak létre, majd olyan tápoldaton tartották a sejteket, amelyben a felvett és beépített anyagok hatására a hasnyálmirigy béta-sejtjeihez hasonlóan kezdtek viselkedni.

Amikor az így előállított sejteket diabéteszes egerekbe juttatták be, azok inzulint kezdtek termelni – közölte Gallicano csoportja az Amerikai Sejtbiológiai Társaság philadelphiai találkozóján. Az előrelépés segíthet abban, hogy a későbbiekben ilyen sejtek beültetésével elkerülhető legyen az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedők külső inzulinpótlása. A mostani technológia egyelőre férfiak esetében tenné lehetővé a saját sejtek alkalmazását transzplantációra, ám a kutatók szerint várható a későbbiekben nőknél is használható módszert kidolgozása.

Egy másik kutatásban James Wells és csoportja az ohiói Cincinnati Gyerekkórházban két különböző típusú őssejtből a bélszövet összetett rétegeit állította elő. Ehhez egyrészt embrionális őssejteket alkalmaztak (ES-ek), másrészt indukált pluripotens őssejteket (iPS-ek). Utóbbiakat közönséges felnőtt sejtekből nyerték bizonyos gének bejuttatásával.

Mindkét őssejttípusnak megvan az a képessége, hogy a test bármely típusú sejtje vagy szövete kifejlődjön belőle laboratóriumi körülmények között. A Nature tudományos magazinban megjelent tanulmányban Well kutatócsoportja megmutatta, hogy ezeket a sejteket sikeresen átalakították a beleket bélelő sejtekké, illetve azokból álló teljes „foltokká".

Az így előállított szövetek alkalmasak a különféle gyulladásos és egyéb bélbetegségek vizsgálatára, a jövőben pedig a kutatók szerint akár gyógyításra is.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!