Mindent az influenzáról

Szerző: Z.Zs.
Számos tény és tévhit kering a megfázással és az influenzával kapcsolatban. Ezek közül összegyűjtöttünk néhányat. Tényleg használ a mama húslevese?

Segíthet-e a húsleves, ha az ember megfázott vagy influenzás?

Igen, igen és igen. A mama szeretete csak az egyik ok, amiért gyógyító hatása van a levesnek, a másik az, hogy a meleg levegő jó hatással van az orrjáratokra, tisztítja azokat. A sok folyadék jó hatással van a kiszáradt szervezetre, és a benne lévő antioxidánsok, mint például a zeller, a csirke és a répa is jó hatással vannak a megtaposott szervezetre.

A vizes haj egyenes út a megfázáshoz

Ne gondolja senki, hogy rá akarom beszélni arra, hogy hajmosás után rohanjon ki a hóba, de megfázni biztos nem fogunk ha nedves hajjal távozunk a szaunából, hiába mondta annyi éven át a nagyi, hogy vegyünk fel sapkát. Megfázni csak akkor fogunk, ha elkapunk valami finom kis vírust, amelynek az esélye a jelen pillanatban igen nagy.

A gyomortáji fájdalom nem az influenza tünete

Amit mi influenzának tekintünk, az legtöbbször egy egyszerű rotavírus-fertőzés, mely a gyomor- és bélrendszerre hat – mondta el Susan Rehm orvos, a Cleveland Klinika fertőzési osztályának vezetője. Amikor az influenza-szezon elkezdődik, a hányással és hasmenéssel járó megbetegedések száma is megnő, mert a szervezet érzékenyebb a fertőzésekre.

Antibiotikummal vesszük fel a harcot az influenza ellen?

Bármennyire is szeretnénk, az influenzát vírus okozza, az antibiotikumok pedig a baktériumok ellen fejtik ki a hatásukat. Mivel az antibiotikumokban gyulladáscsökkentő is van, ezért arra képesek, hogy a fej- és izomfájdalmakat csökkentsék, de erre találni számos nem-szteroid gyulladáscsökkentőt. Ezen túl, a túl gyakori antibiotikum-használat ellenállóvá teheti a szervezetet, és ha arra van szükség, nem fog hatni. Arról nem is beszélve, hogy az antibiotikum-szedés után a bélflóra részben sérül, így ezt helyre kell állítani.

Tüsszentéskor a kiáradó váladék 160 km/órás sebességgel távozik a külvilág felé.

A náthacsöppek annyi mítosz hordozói, hogy a Mythbusters (Állítólag) külön műsort szentelt a náthának. A gondos nyomozás eredménye szerint mindössze 62,7 km/órával távozik a nátha. A távolság, amit képesek megtenni az apró kis csöppek, 5,2 méter.

Nincs minden évben szükség az oltásra

Az éves oltás nem egy ördögtől való konspiráció, melyet az egészségügyi gyártók támogatnak, csak azért, hogy szegény karját tönkretegyék. Amennyiben védett akar maradni, akkor, tetszik vagy sem, évente be kell oltatni magunkat, Robert Harisson epidemiológus orvos szerint. Az oltás 6-7 hónapig hatásos, és minden évben új influenzatörzsek jelennek meg, melyeket csak úgy lehet kivédeni, ha az ember beoltatja magát.

Valaki úgy is fertőzhet, hogy nincsenek tünetei

Sajnos a hír igaz, 20-30 százaléka az embereknek úgy terjeszti a betegséget, hogy nem is tud róla, jelent meg a Harvard Egészségügyi Publikációjában. A vírus így egy egyszerű pingpong-effektussal ugrál emberről emberre.

A repülőgépeken a visszaforgatott levegőnek köszönhetően számos vírus kerülhet a levegőbe.

Hiába köhög a srác a túlsó széken, ettől még kevés az esélye, hogy elkapjuk a betegséget. Ezen vírusok leginkább tárgyak megérintésével terjednek, úgy, hogy utána a szemünkhöz, a szánkhoz vagy épp az orrunkhoz érintjük a kezünket. A kezünkön a vírusok akár két óráig is eléldegélnek, így a gyakori kézmosás erősen ajánlott.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!