Veszélyes vitamin?

2010. 12. 12.
Szerző: Szimpatika
Hipervitaminózis akkor fordul elő, ha túl sok vitamin kerül a szervezetbe. Ez ugyanolyan komoly mellékhatásokat okozhat, mint ha túl kevés vitaminnal tudunk gazdálkodni.
A D-vitamin-túladagolás komoly veszélyeket rejt magában. Ezt leginkább vitamintablettákkal lehet elérni, mert a napsugarak révén felvehető mennyiséget a test szabályozza, az ételekben pedig nincs annyi vitamin, hogy esélyünk lenne túl sokat bevinni.

A túladagolás nem fordul elő nagy tömegben, de azoknak, akik máj vagy vesepanaszokkal küzdenek, illetve ha egy bizonyos fajta vízhajtót szednek, nagyobb az esélyük a panaszokra.

Amennyiben túl sok D-vitamin kerül a szervezetbe, akkor a kalcium szintje megnő a vérben (hiperkalcemia)
Tünetei:
Émelygés
Hányás
Étvágytalanság
Székrekedés
Gyengeség
Szívritmus-rendellenességek
Vesekő

Ha a baj bekövetkezett, azonnal abba kell hagyni a D-vitamin és a kalcium bevitelét a szervezetbe. Egyes esetekben a kórházi kezelés is szükséges lehet.

A gyerekek és a 70 évnél fiatalabbak számára ajánlott napi beviteli érték 600 NE (IU) /nap, míg a 70 évesnél idősebbek számára 800 NE.

Bár azt gondolnánk, minket nem fenyeget túladagolás veszélye, számos étrend-kiegészítő a napi beviteli érték sokszorosát tartalmazza, mely hosszú távon számos veszélyt rejt magába.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!