Csodaszerek mindenre: a konyhából

Szerző: Z.Zs.
Fejfájás, pattanások, megfázás, elrontott gyomor? Ezeket lehet gyógyszerrel is kezelni, de ha jól körülnézünk egy jól felszerelt konyhában, akkor esetleg ott is találunk valamit, ami segíthet elmulasztani a panaszokat.
Az Ayurveda (több ezer éves indiai gyógyítási módszer) gyakran nyúl fűszerekhez, édesítőszerekhez vagy éppen gyógynövényekhez, amik a konyhában is megtalálhatóak.

Ez nem keleti találmány, hagyományai a nyugati orvoslásban is megtalálhatóak. Hippokratész híres mondása szerint „ételed legyen a gyógyítód". Hippokratész egyszerű dolgokkal gyógyított, ecettel, vízzel, növényekkel és mézzel.

A konyhai gyógymódok olcsók és biztonságosak. Egyesek triviálisnak tűnnek, másokra rá lehet csodálkozni.

Pattanásra, égésre: kurkuma

A kurkuma számos bőrbetegség gyógyulását segítheti elő. Antibakteriális, gomba- és vírusellenes hatása egyaránt van. A pattanásokat gyorsan eltünteti, a leégésre is jó hatással van.

Egy kis vízzel, vagy ha van otthon Aloé vera lé keverjen össze ½ teáskanál kurkumaport, hogy egy puha pasztát kapjon. Ezzel kenje be egy órára az elváltozást, majd mossa le azt.

Torokgyulladásra: méz, citrom, cayenne bors

Akinek nehézséget okoz a nyelés, annak jó hatású lehet, a fent említett keverék. A citrom összehúzza a gyulladt szöveteket, extra adag C-vitaminnal látja el a szervezetet, a méz pedig csillapítja a fájdalmat és fertőtleníti a területet. A cayenne bors serkenti a keringést, és támogatja a gyógyulást.

Egy teáskanál felébe kerüljön méz, a másikba citromlé. Adjon hozzá ¼ teáskanál borsot, majd az egészet szopogassa lassan el. Igény szerint ismételhető a kezelés.

Fogfájásra: szegfűszeg

A fogfájás alattomos módon képes éjszaka kezdődni, amikor a legtöbb orvos alszik. Ilyenkor jöhet jól a szegfűszeg, mely elzsibbasztja a fogínyt, és a baktériumok ellen is jó hatású.

1/8 teáskanál őrölt szegfűszeget keverjen össze egy kis vízzel, hogy egy lágy pasztát kapjon. Vegye a szájába, és simítsa a fájó területre 5-10 percre. Csecsemőknél és kisebb gyerekeknél nem alkalmazható, és érdemes a kezet jól megmosni, a szemet pedig gondosan elkerülni. Ha nincs otthon szegfűszeg, de van illóolaj, az is segíthet. Ebben az esetben kevés tejbe kell csöpögtetni az olajat, öblögetni, majd kiköpni.

PMS-re: zsálya
Nyűgösség, vízháztartás felborulása, mellfeszülés? Igen, ezek lehetnek a PMS tünetei. Szerencsére a zsálya segít. A növény kihajtja a plusz vizet a szervezetből, ugyanakkor nem okoz mellékhatásokat. A népi gyógyászat szerint világosítja az elmét.

1/3 teáskanál zsálya egy bögrényi forró vízzel leöntve csodákat tehet. Naponta 3-4 alkalommal is fogyasztható.

Felfázásra: áfonya

Az áfonyának annyi jó tulajdonságot tulajdonít a népi gyógyászat, hogy a kutatók is vizsgálni kezdték a hatásait: főleg a húgyutak fertőzése esetén jó hatású.

Napi háromszor egy csésze áfonyalé vagy áfonyakoncentrátum sokat segít. Ha viszont 48 órán belül nem javul a helyzet, akkor irány az orvos. Fontos, hogy az áfonyalé 100 százalékos legyen, és ne tartalmazzon hozzáadott cukrot.

Rándulásra, igénybe vett izmokra: saláta

Nem, nem a Cézár salátára gondolok, bár az is segíthet. Ennek a kellemetes zöldségnek gyulladáscsökkentő hatása van, ezért jó hatása van az apróbb rándulásokra. Meg is lehet enni, tartalmaz lactucint, mely egy nyugtató alkaolida. Ha azonban nem enné, abban az esetben a fájdalmas területre kell tenni, és rögzíteni. Ha már forrónak érzi, vegye le.

Gyenge gyomor esetén: gyömbér és só

Az Ayurvédában a gyomorrontás oka a gyenge emésztő tűz, mely agniként ismert. Ha felfűtjük a gyomrot az étkezés előtt, akkor nem kell később a gyomorrontással szenvedni.

Hámozzon meg egy kb. hüvelykujj nagyságú friss gyömbért, reszelje le, és keverjen hozzá kevés tengeri sót. Ezt a keveréket jól rágja meg, és nyelje le. Utána érdemes azonnal enni, mert arra érzékenyeknél égő érzést okozhat.

Fejfájásra: borsmenta

Olaj vagy kivonat, mindegy. Ha lüktet a fej, bármelyik segíthet.

Egy edénybe tegyen hideg vizet, és adjon hozzá 5-7 csepp borsmentaolajat. Egy régi törülköző vagy mosdókesztyű segítségével készítsen borogatást, és hagyja 10-15 percig a homlokán. A másik variáció, ha kádban ülve tej és egy kevés olaj keverékét a vízhez adja. Lélegezzen mélyeket, hogy az illóolajok felszabaduljanak.

Hasmenésre: rizs

Gyomorrontás, ételmérgezés. Egyik sem túl vicces. A bangladesiek, más megoldás nem lévén, a rizshez folyamodnak. A rizsben lévő fehérjék jó hatással vannak a belekre. Hidratál, enyhíti a fájdalmat, és megnyugtatja a beleket.

Egy fazék rizst vízzel felöntve meg kell főzni( 1:4 arányban), amíg jól szét nem fő. Majd leszűrni, és a vizet kis kortyokban meginni.

Rovarcsípésre: banán

Bár nálunk rovarok inkább nyáron vannak, banán meg télen, ma már ez nem jelent megoldhatatlan problémát. A banán magas antioxidáns-tartalma már jót tesz a szervezetnek, de a héj is számos jó anyagot tartalmaz. Legjobb szúnyogcsípésre, de segíthet a méhcsípés esetén is. Egyszerűen hámozzunk meg egy banánt, és dörzsöljük be a fájó területet.

Folytatjuk...

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!