Látnokzsálya lehet az új csodaszer a marihuána után?

2010. 12. 10.
Szerző: Győri Zsófia
A Mexikóból származó Salvia, ami Amerikában a drogdílerek körében Sall-D néven fut, erős hallucinogén hatása miatt lett az egyik legfelkapottabb kábítószer az USA-ban.
Ártatlannak tűnik...
15 államban betiltották, ám közben folyik a szer gyógyhatásának tesztelése. Őshazájában évszázadok óta a sámánok egyik legfontosabb gyógynövénye. Az amerikai használók pedig a hangulat javulásról és a kimerültség csökkenéséről számoltak be. Kifejezetten olyan női depressziós betegek, akik nem reagálnak a gyógyszeres kezelésre, azt tapasztalták, hogy a Salvia levelek gőzének belélegzése, esetleg a növény elszívása nagyban javította a kedélyállapotukat.

A növény hatóanyaga a „salvinorin-A" számos ideggyógyászati gyógyszereket kutató szakember szerint enyhítheti a krónikus fájdalmakat, és segíthet súlyos mentális problémák esetén.

Matthew Johnson kutató volt az első, aki embereken kísérletezett, majd 2009-ben így számolt be az eredményről: „a salvinorin-A egy nap hatalmas áttörést hozhat a gyógyászat terén. Hasznos lehet krónikus fájdalom, Alzheimer-kór, skizofrénia, személyiségzavarok és kokainfüggőség kezelésében is."

A probléma a gyógyszer körül leginkább az erős hallucinogén hatásából ered. Több alany, aki a kutatásban részt vett – és már volt tapasztalata LSD-vel vagy gombával –, arról nyilatkozott, hogy a salvia hatása sokkal erősebb bárminél, amit eddig tapasztaltak. Azt állították: a növény hatására teljes mértékben elvesztették a realitásérzéküket.

A Salvia őshazája Mexikó. Az őslakosok főleg jövendölésre és gyógyításra használták, úgy, hogy leveleit elfogyasztották. Manapság inkább elszívják a növényt. A nyugati irodalomban először 1939-ben Jean Basset Johnston tesz említést róla, aki a psziobicin gombák használatát tanulmányozta a mexikói mazatec indiánok körében. A növény "karrierje" az 1990-es években kezdődött, amikor többen önkísérletbe kezdtek vele. Hatása 1-3 órán át tart.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!