Lencse a szemen

Szem 
2010. 11. 18.
Szerző: Z.Zs.
Régen nem volt más megoldás, mint a szemüveg, de manapság a műtét mellet a kontaktlencse is teljesen elfogadott eszköze a látáskorrekciónak.

Meglepő, de kontaktlencsét már 1886-ban is készítettek, igaz akkor még csak a szürkehályog műtétek utáni alkalmazásra. 1888-ban azonban már a rövidlátóknak is kínáltak lencsét, akkor még üvegből. 1939-ben Győrffy professzor készítette el az első műanyag lencsét. A tudomány fejlődésének megfelelően, 1987-ben már kapható volt az egy hétig hordható eldobható lencse. Jelenleg a szem számára legjobb magas oxigén áteresztő képességű szilikon-hidrogél lencsék a legkeresettebbek. Ezeket számos gyár gyártja, már csak meg kell találni a számunkra megfelelőt.

Személyes élményként a Tömő utcai szemklinikán ismerkedtem meg a kemény lencsével. A ma már sokakat sokkoló kemény műanyagból készült lencse jól funkcionált, bár volt, hogy egy szálloda padlóját vizsgáltam át, hogy megkeressem a kipottyant darabot. Ma már persze a lágy lencsékre teszem le a voksomat, használatuk egyszerű, az áruk sem vészes, és még UV szűrőt is tartalmaznak.

Aki úgy dönt, hogy a szemüvegről ideiglenesen vagy véglegesen lencsére vált, annak érdemes megfontolnia pár dolgot. Bár a lencse használat nem igényel nagy szakértelmet pár dologra oda kell figyelni a használatkor. Ugyanakkor számtalan előnye van a szemüveghez képest: nehezebb leejteni, elveszíteni, nem párásodik be télen, hordhatunk napszemüveget, és a sportolás esetén is jól jön. Egyetlen ellensége a víz, érdekes meglepetések érhetik a strandon az embert.

Ahhoz, hogy kiderüljön egyáltalán viselhetünk-e kontaktlencsét egy kontaktológusnak kell megvizsgálnia a szemünket. Miután kiválasztották számunkra a megfelelő lencsét, próbalencsét kapunk, hogy kiderüljön okoz-e bármifajta panaszt. A lencsék megszokásához nem kell sok idő, nehezebb hozzászokni, hogy a szemünkben turkálunk. A lencsék viselése általában 14 éves kortól ajánlott, felső korhatár azonban nincs.

A viselés időtartalma szerint vannak napi, kétheti, havi, negyed- és féléves lencsék, sőt még éves hordású is létezik. A szakemberek szerint minél rövidebb ideig hordjuk a lencsét, annál kevesebb esély van arra, hogy összeszedjünk egy jó kis fertőzést, ami akár örökre a pápaszem viselésére kényszeríthet bennünket.

A higiéniára érdemes odafigyelni, az egyik legtöbbet elkövetett hiba, hogy a lencsét az ajánlott viselési időn túl is hordjuk, mert látszólag semmi baja. A hordási idő növekedésével párhuzamosan azonban az oxigén áteresztő képesség csökken, ami az ereket roncsolhatja. Ezért is kell lefekvés előtt kivenni, és nem ebben aludni, egy délutáni szieszta azonban nem árt a lencséknek. Léteznek már éjjel nappal hordható termékek, de a legtöbben meg tudják oldani, hogy este kivegyék és reggel betegyék a lencsét. Az ápolás nem vesz sok időt igénybe, naponta elég egy-két percet rászánni. Fontos a tisztító és tároló folyadékot mindennap kicserélni, és a lencséket tisztán tartani.

Ha valamilyen fertőzést kaptunk el, mindenképp ki kell venni a lencséket, sőt el is kell őket dobni, egész addig, míg egy szemorvos rá nem bólint az újbóli hordásra. Pótszeművegünk mindenképp legyen, a nem használt lencséket pedig ne tároljuk napfénynek és erős hőnek kitéve.

Költségek: A tiszitó és ápoló folyadékok ára 1500 Ft-nál kezdődik ( külföldön járóknak érdemes körülnézni a kinti drogériákba, én sokáig Svájcból hoztam olcsón folyadékot), a lencsék ára között jelentős különbségek vannak, általában 6000 forinttól indul az áruk.

Kiknek nem ajánlott?

A cukorbetegség és a pajzsmirigy problémák esetén érdemes szakorvossal konzultálni, de egyes allergiák esetén sem jó megoldás a lencse.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!