Agytérképezéssel megértjük a betegséget?

2010. 11. 05.
Szerző: Szimpatika
A most elvégzett vizsgálatok szerint az autisták agyi kapcsolódásai máshogyan működnek mint az egészséges embereké.
Amerikai tudósok azt vizsgálják, milyen agyi eltérések húzódnak az autizmus hátterében. A nagy felbontású képek tanúsága szerint, az autista gyerekeknél több idegsejt kapcsolat van a homloklebenyen belül, és kevesebb az agy más területeivel.

A népesség egyharmada hordozza a CNTNAP2 génváltozatot, mely az autizmus kialakulását elősegítheti. Így értelemszerűen ezek ez emberek nem lesznek feltétlenül betegek, de növeli a betegség kialakulásának a kockázatát.

Az MRI-vel végzett vizsgálatok során azt vizsgálták, hogy az agyi régiók közt milyen kommunikáció zajlik, és mennyire erősek ezek a kapcsolódási pontok. 32 gyermeket vizsgáltak, akik tudás alapú feladatokat hajtottak végre. 16 volt autista és 16 nem.

Az eredmények azt mutatták, hogy azok akik CNTNAP2 hordozók (és nem feltétlenül diagnosztizált betegek) eltérő kapcsolatokkal rendelkeztek a homloklebeny területén, és a kommunikáció is más volt az agy többi részével, mint azok akik nem rendelkeznek a génváltozattal.

Az autizmus okai jelenleg nem ismertek, de több együttes tényező hatására alakul ki a betegség.

Az autizmus (a latin szó jelentése: önmagára irányult) az idegrendszer fejlődési zavara, mely genetikai tényezők, illetve az idegrendszert ért károsító hatások következményeként jön létre. A tünetek az első három életév során jelentkeznek, és csaknem minden esetben egész életre szólóan megmaradnak. 10 000 ember közül 50-60 mutat autista tüneteket. Fiúk esetében négyszer gyakoribb, mint lányok esetében. Az autizmust először Leo Kanner amerikai orvos írta le 1943-ban. Az autizmus jellemzői:

Az autizmus jellemzői:

Szociális téren: Az autista személy nehezen alakít ki kapcsolatokat, nem észleli megfelelően a többi ember érzéseit, nem érti a szociális elvárásokat.

A kommunikáció terén: Az autista emberek néha nem tanulnak meg beszélni. Amennyiben kialakul a beszéd, az gyakran szokatlan (pl. visszhangszerűen utánoz, a szokásostól eltérő intonációval, hangmagasságon beszél, beszédében egyetlen témához ragaszkodik). A gesztus és a mimika használata gyakran nem megfelelő.

Az érdeklődés, tevékenység területén: Az autista gyermeknél a fantáziadús szerepjáték nem alakul ki, az érdeklődése, játéka nem megszokott (pl. tárgyakat sorba rendez, pörget). Az autista személy gyakran ragaszkodik az azonossághoz, a megszokott rutinhoz.

Forrás: esoember.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!